Nagyvilág

Robbanás volt egy szibériai bányában

A legfrissebb adatok szerint tizenkét ember meghalt, mintegy negyven másik megsérült a szibériai Kemerovói megyében lévő bányában történt két metánrobbanásban - közölte a Raszpadszkaja bánya vasárnap reggel.

A szibériai bányában további robbanások veszélye miatt vasárnapra virradóra meghatározatlan időre leállították a mentési munkálatokat – ezt Aman Tulejev, a Kemerovói megye kormányzója közölte újságírókkal. Katasztrófavédelmi illetékesek szerint várhatóan rövidesen újraindul a mentés.

A bányát üzemeltető Raszpadszkaja vállalatnál elmondták, hogy az első robbanásban négyen haltak meg, a halálos áldozatok száma a második robbanás után emelkedett tizenkettőre.

Oroszország egyik legnagyobb szénbányájában a szombat esti első robbanás idején 359 ember tartózkodott a fejtésen.

Vasárnap hajnalra – a második robbanás előtt – 295 bányászt sikerült kimenteni, 64 bányász és 20 bányamentő a mélyben rekedt, a bányamentőkkel megszakadt a kapcsolat.

Egy nevének elhallgatását kérő illetékes szerint a szerencsétlenség műszaki okból következhetett be. A baleset idején ugyanis nagy mennyiségű metángáz lövellt a tárnába, amit az érzékelők jeleztek ugyan, de az embereknek nem volt idejük elhagyni a bányát.

A Kemerovói megyei ügyészség büntetőeljárást indított az ügyben, “a munkavédelmi előírások több ember halálát okozó megsértése” miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik