Nagyvilág

Mindent felülmúló katonai parádé készül

A Győzelem Napján a moszkvai Vörös téren és további 18 oroszországi városban tartanak minden eddiginél nagyobb szabású katonai díszszemlét.

Az oroszországi díszszemle katonai jelentősége minimális – állapította meg egy orosz lap. A hidegháború idején fő értelme az volt, hogy megmutassák a Nyugatnak a hadrendbe állított új haditechnikát. Most azonban új fegyverekből nagy a hiány az orosz hadseregben, és a tájékoztatási nyíltság olyan mértékű, hogy az új eszközökről mindenki tudomást szerezhet díszszemlék nélkül is.

“A katonai díszszemle fő célja azonban továbbra is belpolitikai: a tévé előtt ülő egyszerű orosz ember nemigen tudja, milyen fegyvereket lát, de maga a jól megrendezett tömegjelenet, a haditechnika, a díszlépésben menetelő katonák oszlopa kiválóan alkalmas a civilek harci szellemének emelésére, vagyis afféle sajátságos orosz beszámoló-prezentáció az adófizetők számára” – írta a lap.

Az Eho Moszkvi ellenzéki, liberális rádióadó kommentátorai szerint a győzelem minden eddiginél nagyobb szabású ünneplése és ezen belül a parádé főleg az orosz emberek múltbeli dicsőséggel való lelkesítését szolgálja egy olyan időpontban, amikor az országnak nincs mire büszkének lenni: a gazdasági helyzet nem rózsás, az utóbbi időben nem születtek különösebb vívmányok, még a téli olimpián is leszerepelt az orosz csapat, és eddig az 2014-ben Szocsiban tartandó olimpia egyetlen építménye sem készült el határidőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik