Nagyvilág

Lefújták a cunamiriadót Indonéziában

Erős, 7,4-es földrengés volt vasárnap az indonéziai Szumátra szigetén lévő Aceh tartományban, és a földlökés miatt cunamiriadót rendeltek el, de nem sokkal később lefújták - jelentette az ázsiai ország szeizmológiai intézete és az amerikai geológiai intézet (USGS).

A rengés középpontja a tartomány fővárosától, Banda Acehtől 225 kilométerrel délre, 60 kilométeres mélységben volt a tengerben, és közép-európai idő szerint 8 órakor történt. Az epicentrumhoz legközelebb eső város a szumátrai tengerparton lévő Meulaboh.

Az USGS szerint hatalmas, pusztító szökőár nem volt várható, de olyan fenyegetett, amely a rengés középpontjának száz kilométeres körzetében kisebb vízszintemelkedést okoz a tengerpartokon.

Egy indonéz rendőrkapitány elmondta, hogy a rengés pánikot okozott a lakosság körében Acehban, de Észak-Szumátra tartományban is. Emberéletben vagy anyagiakban okozott kárról azonban egyelőre nem volt tudomása.

Az epicentrumhoz szintén közel lévő Simeulue sziget egyik kormányzati tisztségviselője szerint a szigeten a földmozgás áramkimaradást okozott, és egyes házak megrongálódtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik