Külföld

Nem elég egységes az Unió?

admin
admin

2010. 05. 08. 16:10

okozni kell az Európai Unió egységét ahhoz, hogy a szervezet a következő tíz-húsz évben ne veszítsen nemzetközi befolyásából - vélte egy, a témáról szombaton Brüsszelben ismertetett jelentés.

A dokumentumot az úgynevezett bölcsek tanácsa készítette, amelynek az volt a feladata, hogy az uniós alkotmány tervezete kapcsán az évtized közepén megmutatkozott intézményes válság tanulságait elemezve hosszabb távú jövőképet vázoljon fel az EU előtt. A szakértői csoportot vezető Felipe González korábbi spanyol kormányfő – stílusosan az uniós központi intézmények nyílt napján tartott – szombati sajtótájékoztatóján kijelentette: az unió a szükséges intézményes és szerkezeti reformok nagy részét már végrehajtotta vagy megkezdte, de még további lépésekre van szükség az integráció útján, hogy megőrizze helyét a világpolitikai színtéren.

A González vezette 12 fős csoport 2008 októberében kapott hivatalos megbízást arra, hogy alkosson 2030-ig előretekintő jövőképet Európa számára. A volt spanyol miniszterelnök az elkészült jelentést szombaton átadta Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének. A 35 oldalas jelentés szerint a világpolitika és a világgazdaság fordulóponthoz érkezett, és az EU számára is kulcsfontosságú, hogy olyan változásokat hozzon, amelyek még erősebbé teszik.

A dokumentum szerint látványosabb irányítási mechanizmusra van szükség az unió élén, amely erősíti azt a képet, hogy az EU egységes hangon szólal meg. Kiemelten fontosnak tartják a bölcsek a lakosság bizalmának és támogatásának erősítését, amelynek hiányában szerintük nehezebb ellenállni a válságok hatásainak és kivitelezni a még szükséges reformokat.

A jelentés ajánlásokat tesz egyebek között az éghajlatvédelem, a migráció és az energiagazdálkodás területén, és kiemelten javasolja a tagországok költségvetési és pénzügyi politikájának szorosabb összehangolását, illetve általában is a tagállamok kormányai közötti intenzívebb együttműködést. Külön hangsúlyozzák Gonzálezék az együttműködés javítását annak érdekében, hogy az euróövezet országainak gazdasága ne távolodjon el a közös pénzt még nem használó államok csoportjáétól. Ennek fontossága kiemelten megmutatkozott most, a gazdasági válság idején – szögezték le.

Javasolja a csoport az uniós pénzügyi intézmények működésének és felügyeletének reformját, a munkaerőpiaci és nyugdíjpolitikák reformját, az atomenergia biztonságos használatát is magában foglaló közös energiastratégiát, a káros klímaváltozás elleni élharcos fellépést, az uniós egységes belső piacnak az adóügyi koordináció fokozásával is járó megerősítését, nyitottabb bevándorlási politikát, a nők foglalkozatásának javítását, a kutatási terület fejlesztését.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.