Nagyvilág

Megműtötték a spanyol királyt

Műtétet hajtottak végre János Károly spanyol királyon szombat délelőtt, hogy eltávolítsanak egy "teljesen jóindulatúnak" bizonyult csomót a tüdejéből - közölte a királyi ház, illetve a műtétet végrehajtó orvoscsoport.

Az operációt egy barcelonai kórházban hajtották végre, és az uralkodó “ébren van és jó állapotban” – mondták. Ez idő szerint nem látszik semmi ok a műtét utáni kelezésre. Egyhetes kórházi lábadozásra lehet számítani.

A csomót a királyon végzett éves vizsgálatok során, április 28-án fedezték fel a 72 éves uralkodó jobb tüdejében, és az orvosok úgy döntöttek, hogy el kell távolítani további tanulmányozás érdekében.

A király a nyilvánosság előtt legutóbb péntek este mutatkozott – kifogástalan egészségben -, amikor fogadta Joe Biden amerikai alelnököt.

Juan Carlos Alfonso Victor Maria de Borbon y Borbon Rómában született 1938. január 5-én. 1975. november 22-én lépett a trónra, két nappal Francisco Franco diktátor halála után.
A spanyol demokrácia egyik pilléreként tartják őt számon. Meghatározó szerepet játszott az átmeneti időszakban, amely a diktatúrából a demokráciába vezette Spanyolországot, nemkülönben Antonio Tejero alezredes 1981-es puccskísérlete idején.

János Károly nagy népszerűségnek örvend hazájában, ahol a királyság nagyfokú konszenzus tárgya, kivéve a baszk és a katalán függetlenségieket, illetve a szélsőjobboldalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik