Nagyvilág

Eltussolással vádolják a volt vatikáni államtitkárt

Szexuális zaklatási ügy kivizsgálását akadályozta meg a Vatikán volt államtitkára, Angelo Sodano bíboros Ausztria bíborosa, Christoph Schönborn szerint - közölte szombaton a Kathpress katolikus hírügynökség.

Schönborn bíboros húsvét vasárnapján újságírók szűk csoportja előtt beszélt arról, hogy a Vatikán egykori második embere súlyos károkat okozott az egyháznak, amikor tizenöt évvel ezelőtt kicsinyes pletykának nevezte a Hans Hermann Groert, Ausztria akkori bíborosát ért vádakat.

A XVI. Benedek pápa bizalmasaként számon tartott Schönborn már virágvasárnapon is bírálta Angelo Sodanót, közvetve azt állítva róla, hogy megakadályozta a Groer bíborost ért vádak kivizsgálását.

Ausztria korábbi bíborosáról egy hollabrunni szeminárium egyik hallgatója tizenöt évvel ezelőtt azt állította, hogy az 1970-es évek elején többször is zaklatta. Az első vádat újabbak is követték, és Groer hamarosan lemondott egyházi tisztéről – a hivatalos indoklás szerint idős kora miatt -, de 2003-ban bekövetkezett haláláig nem ismerte el, hogy bűnös.

Schönborn bíboros szerint XVI. Benedek pápa, aki akkor még Joseph Ratzinger bíborosként a Vatikán hittani kongregációját vezette, a Groer bíboros elleni vádak felbukkanása után azonnal vizsgálóbizottságot akart felállíttatni, ám befolyásos vatikáni körök zátonyra futtatták a kezdeményezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik