Nagyvilág

Újra támad a vulkán

Ismét jelentős mennyiségű hamut fog szétszórni az izlandi Eyjafjallajökull-vulkán - közölték csütörtök este izlandi meteorológusok. Eddig úgy tűnik, a magyar légteret nem fogja érinteni, magyar járatokat nem törölnek.

Az izlandi meteorológiai szolgálat és a földtani intézet arról tájékoztatott, hogy a kitörések ismét robbanásszerűek lettek: leállt a lávafolyás, és a magma zöme szétszóródik a kráterben történő robbanások miatt.

“A hamucsóva négytől hét kilométeres magasságig emelkedett a kráter fölött, és jelentős mennyiségű hamuhullás várható” – olvasható a közleményben, amely szerint “nincs jele annak, hogy a kitörés rövidesen befejeződik”.

Közben Írország partjaitól nyugatra 1600 kilométer széles hamufelhő alakult ki, és emiatt pénteken ismét le kell zárni a nyugat-írországi repülőtereket. Az ír hatóságok szerint az elmúlt napokban a változó széljárás hatalmas, szélességében és magasságában egyaránt növekvő hamufelhővé dagasztotta az izlandi vulkánból kitört hamut.

A figyelmeztetés néhány órával az után látott napvilágot, hogy Írország összes repülőterét újra megnyitották.

Nem érinti a magyar légteret

Az európai légteret ellenőrző nemzetközi szervezet, az Eurocontrol szerint a hamufelhalmozódás újabb légi közlekedési akadályokat gördít, mivel a hamufelhő fokozatosan tízezer méter felé, a transzatlanti járatok repülési magasságába emelkedik. Az elmúlt napokban a hamufelhő hatezer méter alatti magasságban maradt.

Megbénult a légi forgalom

Az Eyjafjallajökull-vulkán április 14-én tört ki, a keletkező hamufelhő közel egy hétre megbénította az európai légi forgalmat.

A korábbi tájékoztatás szerint akkor a légtérzár összesen 1,5-2,5 milliárd euró kárt okozhatott az európai légi közlekedésnek.

Úgy tűnik azonban, hogy nem érinti Magyarországot az újabb hamufelhő, amely továbbra is déli irányba, az Atlanti-óceán felé áramlik, így a transzatlanti közlekedésben okozhat fennakadásokat – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Berényi Lívia elmondta, hogy a vulkán intenzitása most nagyobb, ám az előrejelzések szerint a hamufelhő valószínűleg nem fogja érinteni a jövő héten a magyar légteret.

Nem töröltek budapesti járatot, mert Magyarországot nem veszélyezteti a hamufelhő, amely jelenleg a brit szigetek felett van – mondta Fehér Imre, a HungaroControl magyar légiforgalmi szolgálat szóvivője. A ferihegyi repülőtér üzemeltetője, a Budapest Airport honlapján péntek reggelig nem jeleztek budapesti járattörlést.

Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Malév nem tervez járatot törölni a brit szigetek felett lévő hamufelhő miatt. A magyar légitársaságnak szerdán az ír légtérben elrendelt zárlat miatt törölnie kellett dublini járatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik