Nagyvilág

A román szakszervezetek elutasítják a kormány terveit

A legnagyobb öt romániai szakszervezet elutasítja a Traian Basescu román államfő által meghirdetett drasztikus intézkedéseket, amelyek értelmében csökkentik a közalkalmazottak béreit és a nyugdíjakat.

A szakszervezetek vezetői pénteki tanácskozásukat követően sürgős találkozót kértek az államfőtől, még mielőtt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Romániában tartózkodó küldöttsége hétfőn befejezi felülvizsgálati látogatását.

A szakszervezetek szerint elfogadhatatlan az államfő által javasolt intézkedés, miszerint júniustól 25 százalékkal csökkentik a közalkalmazottak béralapját, és 15 százalékkal a nyugdíjakat, valamint a munkanélküli segélyt. A szakszervezetek nagyszabású tüntetéseket helyeztek kilátásba.

A szakszervezetek tiltakozásul visszavonultak valamennyi társadalmi egyeztető bizottságból. Bogdan Hossu szakszervezeti vezető szerint az államfő által kilátásba helyezett intézkedések nagyon kemények, és több millió állampolgárt érintenek, ezért újra kell gondolni azokat, és “jobb megoldást kell találni”.

A dolgozók érdekeit védők ugyanakkor leszögezték, hogy a törvényes keretek között kívánnak élni tiltakozási jogaikkal, és nem támogatják az anarchikus utcai tüntetéseket.

Eközben Romániában találgatás folyik arról, hogy a kormány miként ülteti gyakorlatba a Basescu által meghirdetett megszorító intézkedéseket. Az államfő ugyanis azt mondta, hogy a közalkalmazottak béralapja csökken 25 százalékkal, ami azt is jelentheti, hogy minden közalkalmazottnak csökkenni fog a fizetése ekkora mértékben, de elbocsátásokat is jelenthet. Basescu ugyanis csütörtök esti nyilatkozatában elmondta: minden intézményvezetőnek az év végéig ki kell válogatnia azokat a közalkalmazottakat, akik hatékonyan dolgoznak, így a rostálás nyomán megtartott közalkalmazottak bére 2011-ben ismét a mostani szintre emelhető.

Ugyanakkor Sebastian Vladescu román pénzügyminiszter pénteken újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nem tárgyalnak elbocsátásokról, csak a közszféra szerkezeti átalakításáról, de nem részletezte, hogy ez az átalakítás konkrétan mit jelent.

Románia tavaly márciusban kötött az IMF szervezésében mintegy 20 milliárd euró értékű, többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást. Az IMF ebből mintegy 13 milliárd eurót biztosít. Az IMF mostani látogatásától függ, hogy Románia megkapja-e a hitelegyezmény 850 millió euró értékű, ötödik részletét. Az IMF elégedetlen amiatt, hogy Románia nem csökkentette elegendő mértékben a közkiadásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik