Nagyvilág

Pénzmosással gyanúsítanak egy koszovói minisztert

Pénzmosással, szervezett bűnözéssel, hivatallal való visszaéléssel, csalással és megvesztegetéssel gyanúsítják a koszovói közlekedési minisztert, Fatmir Limajt és egy munkatársát.

A vádakról a Koha Ditore című koszovói napilap pénteki lapszáma tudósított Johannes van Vreeswijkra, az EULEX főügyész-helyettesére hivatkozva. Az említett bűncselekmények miatt a miniszter akár 55 év börtönbüntetést is kaphat.

Az EULEX, az Európai Unió koszovói rendőri és igazságügyi missziója április végén kutatta át a közlekedési minisztériumot, valamint Limaj és munkatársa, Nexhat Krasniqi házát.

Az akcióról a koszovói hatóságok nem kaptak előzetes értesítést – mondta Hashim Thaci, Koszovó miniszterelnöke az EULEX ügyvitelének módja ellen tiltakozva. A kormány vezetője az RTK televíziós csatornának elmondta, hogy nem látta az EULEX-misszió által összegyűjtött bizonyítékokat.

Vreeswijk főügyész-helyettes közölte, hogy az EULEX birtokában vannak a szükséges bizonyítékok, és a misszió hat további, korrupcióval és szervezett bűnözéssel kapcsolatos esetben nyomoz.

Limaj közlekedési miniszter ellen, aki a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) tagjai is volt, korábban már többször indítottak bírósági eljárást. Akkor háborús bűncselekmények elkövetésével vádolták a koszovói kormány tagját, de a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt 2005-ben sikerült tisztáznia magát. 2008-ban azonban már Szerbia vádolta azzal, hogy a koszovói háború során társaival együtt megölt 22 szerb és albán civilt Koszovó középső részén. Ezt az esetet a Nemzetközi Törvényszék korábban nem vizsgálta.

Az 1998-99-es koszovói konfliktusban mintegy tízezer, többségében albán nemzetiségű ember vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik