Nagyvilág

Obama vizsgáltatja a tőzsdeszakadást

Az amerikai elnök pénteken közölte: a hatóságok kivizsgálják, hogy mi okozta előző nap a Dow Jones ipari index csaknem rekord mértékű, fél óra alatt történt közel 1000 pontos zuhanását, amely riadalmat keltett a befektetők körében.

A felügyelő hatóságok alaposan kivizsgálják az ügyet a befektetők védelme érdekében és azért, hogy megismétlődése elkerülhető legyen – közölte Barack Obama, megjegyezve, hogy a vizsgálat eredményét és a javaslatokat nyilvánosságra hozzák. Obama “szokatlan piaci tevékenységként” jellemezte a történteket; a délutáni mélyponton csaknem 1000 milliárd dolláros veszteséget mutattak a részvények.

A 30 vezető iparvállalat DJIA mutatója hirtelen esését – az index a kereskedés zárása előtt visszanyerte a veszteség kétharmadát – elemzők szerint alapvetően az a félelem okozta, hogy a görög válság átterjedhet más országokra, és ez megakaszthatja az éppen csak elkezdődött globális gazdasági kilábalást a recesszióból.

Szakértők szerint a görög válsággal kapcsolatos félelmeket legalább egy jelentős kereskedési – feltehetően komputeres – hiba is tetézte. Befektetők és politikusok felháborodással reagáltak arra, hogy egy technológiai tévedés pánikot okozhat a piacon. Az ügyet a washingtoni kongresszus is ki fogja vizsgálni.

Obama kifejtette, hogy kormánya lépéseket tesz a munkahelyteremtés érdekében, de a törekvéseket befolyásolhatják különböző gazdasági tényezők, köztük az értéktőzsde zuhanása vagy az európai pénzügyi válság terjedésével kapcsolatos félelem.

Az elnök elmondta: telefonon egyeztetett pénteken Angela Merkel német kancellárral az európai gazdasági helyzetről.
Azt mondta, egyetértettek: határozott intézkedéseket kell hozni az érintett országokban, és ugyancsak erőteljes pénzügyi válaszra van szükség a nemzetközi közösség, benne az Egyesült Államok részéről. “Világossá tettem, hogy az Egyesült Államok támogatja ezeket az erőfeszítéseket, és továbbra is együttműködik az európai országokkal és a Nemzetközi Valutaalappal ebben a válságos időszakban” – fogalmazott. A Fehér Ház közölte: az elnököt minden nap tájékoztatják a görög krízishelyzetről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik