Nagyvilág

Németország támogatja a görögöket

A legnagyobb német magánbankok, illetve biztosító társaságok 8 milliárd euróval vesznek részt Görögország támogatásában. A segélycsomagot a Bundestag is megszavazta.

Jóváhagyta a berlini parlament alsóháza, a Bundestag is a Görögországnak nyújtandó nemzetközi segélycsomagban való német részvételt.

A szavazást többnapos parlamenti vita előzte meg, amelynek során Angela Merkel kancellár igyekezett minél nagyobb támogatást szerezni a kormány által előterjesztett tervezethez, amely a nemzetközi segélycsomagban való német részvételt irányozza elő.

A pénteki szavazás során a kormánypártok, valamint az ellenzéki Zöldek pártjának képviselői támogatták a törvénytervezetet, míg a legnagyobb ellenzéki párt, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) tartózkodott a voksolásnál. A felsőház, a Bundesrat jóváhagyása biztosra vehető.

Németország az elkövetkező három évre előirányzott 110 milliárd eurós segélycsomagból 22,4 milliárd euróval veszi ki a részét. Ebből az idén 8,4 milliárd euró esedékes. A német közreműködés nem a központi költségvetésből történik, hanem az
állami tulajdonban lévő KfW bank (Kreditanstalt für Wiederaufbau)
hitelkonstrukciójával, amely felett az állam garanciát vállal. A német
szerepvállalás a legnagyobb a nemzetközi segélycsomagban, annak 28
százalékát teszi ki.

A lakosság ellene van

A szavazás kimenetele Angela Merkel kancellár győzelmét jelenti, a győzelem értékéből azonban sokat levon az ellenzéki szociáldemokraták tartózkodása, továbbá az a tény, hogy a német lakosság csaknem 90 százaléka a Görögországnak nyújtandó támogatás, illetve az ebben való német közreműködés ellen van. A kancellár mindvégig azzal érvelt, hogy a pénzügyi csomag szükséghelyzetben született, az utolsó eszköz volt Görögország megsegítésére. Merkel ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az igazi tétet az euró stabilitásának a megőrzése jelentette.

Az ellenzéki szociáldemokraták tartózkodásukat nem a segélycsomag általános elutasításával, hanem azzal indokolták, hogy megítélésük szerint a kormánykoalíció törvénytervezete nem tartalmazott semmifajta előzetes garanciát a hasonló esetek megismétlődésének elkerülésére.

A magánbankok is beszálltak

A legnagyobb német magánbankok, illetve biztosító társaságok 8 milliárd euróval vesznek részt Görögország támogatásában. A bankok bejelentése akkor hangzott el, amikor a német parlament megkezdte a szavazást a nemzetközi segélycsomagban való 22,4 milliárd eurót kitevő szerepvállalásról.

A banki támogatás önkéntes alapon történik. Egyelőre nem ismeretes, hogy a szóban forgó 8 milliárd euró részét jelenti-e a német szerepvállalásnak, vagy kiegészíti azt – jelentette be pénteken a berlini pénzügyminisztérium szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik