Nagyvilág

Mecset nyílik a szeptember 11-én megsérült épületben

Iszlám kulturális központot és mecsetet alakítanak ki New Yorkban, pár lépésre a Világkereskedelmi Központ (WTC) egykori ikertornyainak helyétől, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban megsérült épületek egyikében.

A terv, amely a héten nyerte el befolyásos városi vezetők támogatását, heves vitát vált ki. A városvezetés szerint az állásfoglalás az érintett manhattani kerület muzulmán lakosságának érdekeinek szem előtt tartásával született meg. A hatalmas létesítményt 100 millió dolláros ráfordítással építenék meg az egykori Burlington Coat Factory áruház 13 szintes épületében, amely üresen áll azóta, hogy a teteje megrongálódott a szeptember 11-én becsapódott repülőgépek egyik roncsdarabjától.

Az iszlamisták által végrehajtott merénylet közel háromezer halálos áldozatának hozzátartozói tiltakoznak a terv ellen, amely szerintük “sérti az áldozatok emlékét”. Mások ezzel szemben a kulturális megosztottság áthidalására irányuló próbálkozást látnak a két muzulmán szervezet összefogásában megvalósuló projektben, amely szerintük az amerikai metropolis gyarapodó békés vallásos közösségét szolgálhatja.

“Nem örülök neki” – mondta egy telefoninterjúban Evelyn Pettigano, aki a nővérét veszítette el a terrortámadásban. “Nem előítéletről van szó. (…) Túl közel van ahhoz a helyhez, ahol megölték a családtagjainkat” – magyarázta.

Az egyetlen közeli mecset gyülekezetének egyre gyarapodó létszáma miatt ugyanakkor felmerült az igény, hogy újabb muszlim imahely jöjjön létre a környéken – mondta Daisy Khan, a Muszlim Kibontakozás Amerikai Egyesületének (ASMA) igazgatója, aki egyben a mecset és az iszlám kulturális központ megépítését szponzoráló, úgynevezett Cordoba Kezdeményezés igazgatótanácsának is tagja.

“Olyan programot akarunk kialakítani, amely felerősítené a muszlimok fősodorba tartozó, csendes többségének hangját. Egy ilyen léptékű és jelentőségű központ megfelelne ennek a célnak – mondta Khan. – Muszlimként és amerikaiként kötelességünknek érezzük, hogy kivegyük részünket Manhattan belvárosának újjáépítéséből.”

A Cordoba House néven ismertté vált projekt előzetes terveit szerdán ismertették a helyi önkormányzat pénzügyi bizottságának ülésén. A testület Manhattan déli részének befolyásos személyiségeiből áll, s bár formálisan nincs beleszólása abba, hogy mi épülhet fel egy adott helyszínen, támogatása kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy a tervet a lakossággal is el tudják fogadtatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik