Nagyvilág

Győztek a toryk, de abszolút többségük nem lesz

Tizenhárom év után térhet vissza a hatalomba a brit Konzervatív Párt.

A Munkáspárt elvesztette a kormányzás jogát – mondta a konzervatívok elnöke, miután az exit poll-becslések szerint pártja győzött a brit választásokon. David Cameron ugyanakkor kénytelen volt elismerni, hogy vannak még bizonytalanságok, hiszen nem lesz abszolút többségük.

Így viszont – a brit politikai konvenció alapján – Gordon Brown jelenlegi miniszterelnök próbálhat elsőként kormányt alakítani. A kormányfő korábban azt mondta, kötelessége biztosítani, hogy Nagy-Britanniának “erős és stabil” kormánya legyen.

Az előzetes számítások szerint a 650 fős londoni alsóházban a szükséges 326 helyett csak 305 konzervatív képviselő lesz. A Munkáspárt a becslések szerint 255 fős frakciót alkothat, vagyis bejöttek a közvélemény-kutatások, egyik pártnak sem lesz abszolút többsége. Így felértékelődik a liberálisok szerepe, akiknek 61 képviselői helyet jósolnak.

Jelenleg egy konzervatív-liberális koalícióra van a legnagyobb esély. Nick Clegg, a Liberális Demokraták vezére már a választások előtt jelezte, véleménye szerint a legtöbb mandátumot szerző pártot illeti majd meg a kormányalakítás joga.

Előrejelzések szerint a kormányalakítással kapcsolatos bizonytalanság nem tenne jót a gazdaságnak. A piaci szereplők egy biztos többségű kormánytól várnák a mielőbbi intézkedéseket a hatalmas brit államháztartási hiány lefaragására.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Standard & Poor’s már kilátásába helyezte a lehetséges legjobb, “AAA” szintű szuverén brit államadós-osztályzat rontását az átfogó költségvetési konszolidáció elmaradása esetére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik