Külföld

A cseh kormányfő lett az EBRD alelnöke

admin
admin

2010. 05. 07. 12:39

Kinevezték Jan Fischer cseh kormányfőt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) alelnöki posztjára.

Fischert Thomas Mirow bankelnök javasolta a tisztségre, és a javaslatot az EBRD pénteki londoni bejelentése szerint a részvényes országok és szervezetek képviselőiből álló kormányzótanács jóváhagyta.

A cseh miniszterelnök Brigita Schmögnerovát váltja a működési politikáért felelős alelnök posztján. Schmögnerová – korábbi szlovák pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes – megbízatása augusztus végén jár le.

Mirow a kinevezéshez fűzött kommentárjában kijelentette: Jan Fischer “sikeres és népszerű” miniszterelnöke egy olyan országnak, amelynek hosszú időre visszanyúló kapcsolatai vannak az EBRD-vel, így bizonyosra vehető, hogy az új alelnök “különösen erőteljes mértékben” hozzájárul majd az EBRD tevékenységéhez.

A működési politikáért felelős alelnök átfogó feladata a magas szintű kapcsolatok fejlesztése és ápolása a bank működési területéhez tartozó országok hatóságaival. Felelősségi körébe tartozik a környezetvédelmi és fenntartható fejlődéssel kapcsolatos EBRD-politika kialakítása és végrehajtása is, emellett összehangolja az EBRD befektetési stratégiáinak előkészítését a működési területhez tartozó országokban.

A tisztség betöltője fokozatosan átveszi a bank nukleáris biztonsági osztályának felelősségi körét is. Ennek az egységnek a feladata az atomerőművek működési biztonságának javítása, és a felügyeleti rendszer erősítése a térségi országokban.

Meg nem erősített korábbi sajtóértesülések szerint Veres János volt pénzügyminisztert javasolta erre a posztra Bajnai Gordon miniszterelnök. Bajnai Gordon tavaly novemberben azt mondta, hogy Veres Jánost egy fontos pozícióra jelöli majd, a tisztséget azonban a kormányfő nem nevezte meg. Úgy fogalmazott, hogy azt akkor nevezi meg, ha a pozíció elfoglalásának lehetősége megnyílik.

Az MTI érdeklődésére az EBRD egy magas rangú illetékese pénteken nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni arról, hogy Fischeren kívül még kik voltak a poszt lehetséges várományosai között.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.