Nagyvilág

Brit választás: ezrek nem tudtak szavazni

A zárás idején százak álltak még sorban London, Manchester, Liverpool, Sheffield, Newcastle, Leeds, Birmingham és több más város sok választóhelyiségénél, ám a választási illetékesek sehol nem hosszabbíthatták meg a voksolást. Előfordult az is, hogy a szavazólapok elfogytak még a zárás előtt.

Botrányos jelentekkel zárult csütörtök este a szavazás számos választókerületben a nagy-britanniai parlamenti választásokon, sok ezren ugyanis nem jutottak be a szavazóhelyiségekbe az este tíz órai zárásig. A választási bizottság péntek hajnalban elnézést kért.

Jogi lépéseket fontolgat a Munkáspárt

Több helyen, például egyes londoni és sheffieldi választókerületekben az elutasított szavazók “sit-in” sztrájkba kezdtek, vagyis leültek a helyiségek előtt, és nem voltak hajlandók távozni. Ezeken a helyszíneken a rendőrségnek kellett beavatkoznia.

Harriet Harman, a Munkáspárt helyettes vezetője péntek hajnali nyilatkozatában kijelentette: a voksolásból kizárt választók nagy száma miatt elképzelhető, hogy jogi úton támadják meg a választás kimenetelét azokon a helyeken, ahol szoros eredmények születtek.

A rendszer a viktoriánus időkig nyúlik vissza

A brit választási bizottság közleményben kért elnézést, és bejelentette, hogy vizsgálat indul az ügyben. Jenny Watson, a testület elnöke azonban a BBC-nek péntek hajnalban azt mondta: az előírások teljesen egyértelműek, pontban este 10 órakor be kell zárni a szavazóhelyiségeket, és onnantól csak az szavazhat, akinek már kiosztották a szavazólapot. Tíz óra után már azok sem kaphatnak szavazólapot, akik a választóhelyiségen belül tartózkodnak – tette hozzá.

Watson közölte: a választási bizottság már többször jelezte, hogy “a rendszer a töréspontig jutott”, mivel még a viktoriánus időkig nyúlik vissza, “amikor legfeljebb ötmillióan szavaztak, és nem 45 millióan, mint most”. A problémák láttán a helyi választási illetékeseknek a nap folyamán intézkedniük kellett volna – tette hozzá.

Nagy-Britanniában hagyományosan csütörtöki napokon tartanak minden népképviseleti választást, és a választások napjára nem hirdetnek munkaszünetet. A választók zöme így általában délután és az esti órákban adja le voksát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik