Külföld

Visszafoglalták a kalózoktól az orosz tankert

admin
admin

2010. 05. 06. 07:21

A Marsal Saposnyikov orosz hadihajó legénysége kiszabadította csütörtökön az előző nap kalózok által elfoglalt orosz Moszkovszkij Unyiverszityet tartályhajót - jelentette csütörtökön a Rosszija-24 orosz tévécsatorna.

Ez főleg annak köszönhető, hogy a radarterembe bezárkózott matrózokat a kalózok nem tudták túszul ejteni. Ez utóbbi körülmény jelentősen megkönnyítette a szabadítási akciót is. A hajó tulajdonosa – a Novorosszijszki Tengerhajózási Vállalat – közlése szerint a szabadítási akcióról hozott döntés egyik alapja is az volt, hogy tudták: a személyzet biztos helyen van.

A jelentések szerint a hajón uralkodó helyzet ismert volt, mert a kalóztámadás után a kapitány rádión még tudta tájékoztatni az eseményekről a Marsal Saposnyikov haditengerészeit mindaddig, amíg a kapcsolat meg nem szakadt.

Alekszej Kuznyecov, az orosz védelmi minisztérium sajtóosztályának vezetője elmondta: az akcióban tűzfegyvereket vetettek be, a részt vevő haditengerészek közül sem sérült meg senki. Az illetékes orosz hatóságok bejelentették: egy kalóz életét vesztette, további tízet a tankhajón tartanak fogva, és köztük több sérült van.

Az orosz tulajdonú, libériai zászló alatt hajózó Moszkovszkij Universzityet kőolajszállító tartályhajót Jemen partjaitól 630 kilométernyire, az Ádeni-öbölben szomáliai kalózok kerítették hatalmukba szerdán. A Marsal Saposnyikov orosz hadihajó a helyszínre ment, s közép-európai idő szerint este ért oda.

A 106 ezer tonnás tartályhajó a Vörös-tengerről tartott Kínába 90 ezer tonna kőolajjal, amelynek értéke mintegy 52 millió dollár. A legénység 23 főből áll, mindannyian orosz állampolgárok. Ez volt az első eset, hogy egy teljes egészében orosz legénységű hajót támadtak meg: orosz állampolgárok korábban is kerültek már kalózok hatalmába, de eddig mindig nemzetközi legénység tagjaiként.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.