Külföld

Újra támad a szifilisz

admin
admin

2010. 05. 06. 11:38

Óránként születik szifiliszes csecsemő Kínában, jóllehet ez a könnyen kezelhető nemi betegség fél évszázaddal korábban csaknem teljesen eltűnt az ázsiai országból. A kór az Egyesült államokban is felütötte a fejét.

A New England Journal of Medicine című szakfolyóirat szerint a szifiliszt a prostituáltak, illetve a homoszexuális és biszexuális – többségében családos – férfiak terjesztik, miután a gazdasági fellendüléssel az otthonaiktól távol kerülő üzletembereknek és vándormunkásoknak is egyre több lehetőségük van arra, hogy szexuális szolgáltatásokért fizessenek.

“Az 1950-60-as években a szifilisz és más szexuális úton tejredő betegségek is rendkívül ritkának számítottak. Az új fertőzések hirtelen és növekvő ütemben jelentek meg” – mondta Joseph Tucker, a tanulmány vezető kutatója, az Észak-Kalifornia Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó specialistája.

Más nemi úton terjedő betegségekkel ellentétben, mint amilyen például a klamídia vagy a gonorrea (tripper), a szifilisz a központi idegrendszer, a szív és érrendszer, illetve más szövetek károsításával súlyos esetben akár halált is okozhat. A betegséget olcsó penicillin injekcióval lehet gyógyítani, azonban a fertőzöttek jelentős részénél nem jelentkeznek látható tünetek, ezért a kórokozó észrevétlen marad.

A várandós anyáknál 2003-2008 között a kötelező szűrővizsgálatok hiányában 7-ről 57-re emelkedett a 100 ezer szülésre eső szifilisz fertőzések száma – mutatott rá a kutató, hozzátéve, hogy az Egyesült Államokban is felütötte újra a fejét az egy évtizeddel ezelőtt szinte teljesen felszámolt betegség. Az amerikai járványügyi és betegség-megelőzési hatóság (CDC) szerint a 14 éves csökkenés után ismét növekedés tapasztalható, 2005-től 2008-ig nyolcról tízre emelkedett a 100 ezer élveszülésre eső szifiliszes csecsemők száma.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai arról tanúskodnak, hogy a világon évente mintegy 12 millió ember fertőződik meg szifilisszel. A betegség csaknem kétmillió terhességet érint, ezek egynegyedénél spontán vetélés vagy halvaszületés következik be. Az élve született babák egynegyede alacsony súllyal jön a világra, és így jobban ki vannak téve azoknak a fertőzéseknek is, amelyek életük legkritikusabbnak tekintett első néhány hetében halálukat okozhatják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.