Nagyvilág

A tálibok betiltják az éjszakai mobiltelefonálást

A tálibok felszólították az afganisztáni mobiltelefon-társaságokat, hogy függesszék fel éjszakára hálózataik működését az északi Kunduz tartományban - vált ismertté csütörtökön.

Az intézkedés azt jelezheti, hogy a szélsőséges iszlamistáknak egyre nagyobb a befolyásuk a mostanáig békésnek számító régióban. A tálibok az utóbbi években hasonló korlátozásokat vezettek be több, az iszlamista lázadók fellegvárának számító keleti és déli tartományban.

Zabihullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője azzal indokolta a Kunduz tartománybeli rendelkezést, hogy a NATO katonái a mobilhálózatok segítségével azonosítják be a harcosok tartózkodási helyét.

A mobiltársaságok közlése szerint kénytelenek voltak engedelmeskedni a tálibok felszólításának, akik az utóbbi hetekben egyébként több átjátszótornyot is leromboltak.
A kunduzi rendőrfőkapitány is megerősítette, hogy már egy hete minden este hat órától másnap reggel öt óráig szünetel a mobilszolgáltatás.

A várakozások szerint Kunduz tartományban fokozódni fognak a harcok a következő hónapokban. Stanley McChrystal, az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők (ISAF) parancsnoka várhatóan 2500 újabb katonát vezényel hamarosan Kunduzba a tálibok ellen, akik már a tartomány jelentős részét ellenőrzésük alá vonták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik