Nagyvilág

Sarkozy és Merkel közösen őrzik az eurózónát

A két vezető euróövezeti állam nevében elutasítják annak lehetőségét, hogy egy tagállamot kizárjanak a monetáris unióból, valamint elkötelezik magukat az euróövezet "egységének, stabilitásának és szilárdságának" megőrzése mellett.

Az euróövezet egysége és stabilitása mellett hitet téve, az eurózóna költségvetési ellenőrzésének “hatékonyabb szankciókkal” történő megerősítését sürgette csütörtöki közös levelében a francia elnök és a német kancellár.

Az euróövezet országainak pénteki csúcstalálkozója kapcsán Nicolas Sarkozy és Angela Merkel az uniós vezetőkhöz, Herman Van Rompuy-hoz, az Európai Unió soros elnökéhez és José Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez intézett közös levelét a Le Monde című francia napilap ismertette csütörtök délután megjelent számában.

Sarkozy és Merkel hangsúlyozta, hogy az európai “közös valuta közös ügy”, s “minden tagállam felelős a teljes euróövezet stabilitásért”.

A két vezető azt kéri a pénteki találkozó résztvevőitől hogy jelezzék: készek az eurózóna költségvetési ellenőrzésének megerősítésére, hatékonyabb szankciók érvényesítésére a túl magas államháztartási hiány esetére előírt eljárásokban.
A görög válság tanulságát levonva Merkel és Sarkozy azt szeretné, ha a tagállamok megvitatnánk egy olyan “szilárd keret” elfogadását a válságkezelésre, amely tiszteletben tartva minden egyes tagállam költségvetési felelősségének elvét, megerősíti az Európai Unió Növekedési és Stabilitási Paktuma és a nemzeti költségvetések közötti összhangot.

A levélben ugyanakkor nem szerepel egyértelműen az az elmúlt időszakban felmerült javaslat, hogy a tagállamokat kötelezzék éves költségvetési tervezetük előzetes jóváhagyatására európai partnereikkel.

Az ellenőrzést – amely jelenleg a költségvetésre és az államadóságra vonatkozik – Párizs és Berlin kiterjesztené a strukturális kérdésekre, a versenyképességre és a költségvetési egyensúlyra is, valamint az Európai Unió gazdaságpolitikai ajánlásainak hatékonyságát is megerősítené.

A versenyképességi kérdések ellenőrzése elsősorban a Spanyolországot és Portugáliát érintő problémák miatt merült fel. Gazdasági elemzők szerint ugyanis ezen országok esetében a legfőbb veszélyt a versenyképesség területén az euróövezet többi tagállamához képest mért lemaradásuk jelenti. Sarkozy és Merkel szerint “a tagállamoknak nem szabadna arra kényszerülniük, hogy megmentsék a bankokat. Lehetővé kell annak válnia, hogy a bankok úgy jelentsenek csődöt, hogy az ne gerjesszen szisztematikus kockázatokat a teljes pénzügyi szektorban”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik