Nagyvilág

Halálra ítélték a mumbai merénylőt

Halálra ítélte csütörtökön egy indiai különleges bíróság azt a 22 éves pakisztáni férfit, aki másfél évvel ezelőtt részt vett a mumbai (Bombay) terrortámadásokban.

A bíróság a férfit emberölésben és India elleni háborús cselekményekben találta bűnösnek.

Mohammed Adzsmal Kaszab volt az egyetlen, aki a 166 halálos áldozatot követelő 2008. novemberi terrorakció végrehajtói közül életben maradt. Kaszabot a mumbai főpályaudvaron fogták el, egy AK-47-es rohamkarabély és egy hátizsák volt nála – mondták az ügyészek. A túlzsúfolt pályaudvaron közel hatvan embert lőttek agyon.

Tíz pakisztáni fegyveres legalább 166 embert ölt meg – köztük több külföldit és az indiai gazdasági elit több képviselőjét – különböző mumbai helyszíneken, köztük két luxusszállodában és egy zsidó központban a három napon át tartó támadássorozatban. Két indiai állampolgárt, aki ellen az volt a vád, hogy a pakisztáni Laskar-e-Taiba terrorszervezet tagja, s felderítő tevékenységet végzett a mumbai támadás előtt, valamennyi vádpontban bűnösnek találtak – közölte a bíróság. India 38 ember ellen emelt vádat a merénylet miatt, többségük Pakisztánban él.

A mumbai merénylet miatt Újdelhi megszakította a béketárgyalásokat Pakisztánnal, mondván, hogy Iszlámábádnak először a területén tevékenykedő fegyveres csoportok, köztük a Laskar-e-Taiba ellen kell fellépnie, amelynek a vád szerint Kaszab is tagja volt. Az ítéletet néhány nappal azután hirdetik ki, hogy az indiai és a pakisztáni miniszterelnök tárgyalásokat folytatott Bhutánban, és felkérte a két ország illetékeseit, hogy tegyenek lépéseket a kétoldalú kapcsolatos rendezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik