Nagyvilág

Emberi mulasztás is okozta a török repülő balesetét

Részben a pilóták, illetve a légi irányítók hibája okozta az Amszterdam közelében tavaly lezuhant török utasszállító repülőgép balesetét - állapította meg a témában nyomozó holland hatóság csütörtökön kiadott jelentésében.

A Turkish Airlines Isztambulból Amszterdamba tartó járata 135 emberrel a fedélzetén tavaly februárban közvetlenül a Schiphol repülőtér leszállópályája előtt zuhant le, a baleset következtében kilencen meghaltak és száznál többen megsérültek.

Az első vizsgálatok azt állapították meg, hogy a tragédiát a repülőgép magasságmérő műszerének meghibásodása okozta, a mostani jelentés szerint azonban nem volt megfelelő a pilóták reagálása, illetve a légi irányítás sem. A vizsgálóbizottság illetékesei szerint “a körülmények kivételesen szerencsétlen összejátszása miatt” a műszerhiba okozta automatikus sebességcsökkenés ellenére a pilóták azt a tájékoztatást kapták az irányítóktól, hogy a szokott módon végrehajtható a leszállás.

A baleset után néhány nappal kiadott előzetes jelentésben az önálló szervnek számító holland biztonsági vizsgálóbizottság (OVV) már utalt a pilóták esetleges felelősségére a kései reagálás miatt, ám akkor ezt a megállapítást török részről kétkedve fogadták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik