Külföld

Ausztria tiltakozik a mohi atomerőmű miatt

admin
admin

2010. 05. 06. 13:10

Tiltakozott az osztrák környezetvédelmi miniszter csütörtökön az ellen, ahogy a szlovák hatóságok lefolytatták a mohi atomerőmű bővítésének nemzetközi hatásvizsgálatát.

A szlovák hatóságok anélkül zárták le a vizsgálatot, hogy kimerítően megválaszolták volna a biztonsággal kapcsolatos, osztrák részről megfogalmazott kérdéseket – áll Nikolaus Berlakovich közleményében.

A miniszter szerint ez “jelentős zavart” okoz a két ország eddigi jószomszédi kapcsolataiban. A közlemény szerint Szlovákia bécsi nagykövetét bekéretik az osztrák külügyminisztériumba.

Berlakovich kijelentette: a szlovák hatóságok megsértették a két országnak az engedélyezési eljárással kapcsolatos megállapodását. Ausztria és a szlovák hatóságok együttműködése eddig a biztonsági tárgyú párbeszédet és a közmeghallgatásokat illetően is partneri és építő jellegű volt, a legújabb lépés azonban “jelentős zavart” okoz a két ország eddigi jószomszédi kapcsolataiban – írta.

A közlemény szerint a tárcavezető arra kérte Michael Spindelegger osztrák külügyminisztert, hogy tegyen lépéseket “a maga szintjén” s Werner Faymann kancellárt is, hogy lépjen fel az ügyben szlovák kollégájánál. Szlovákia bécsi nagykövetét bekéretik a külügyminisztériumba, hogy tájékoztatást kérjenek tőle, egyúttal a pozsonyi osztrák nagykövet is részletesen ismerteti az osztrák álláspontot a szlovák szaktárcánál.

Az osztrák határtól száz, a magyartól mintegy 30-40 kilométerre lévő mohi erőmű építésének előkészítő munkálatai 1981-ben kezdődtek meg. Az 1990-es évek elején a szlovák beruházó finanszírozási gondjai miatt a 3-as és 4-es blokkok építése megszakadt, az 1-es blokkot azonban 1998-ban, a 2-est pedig 2000-ben üzembe helyezték. A szlovák áramszolgáltatás privatizálása során a vevőnek, az olasz ENEL-nek vállalnia kellett a hármas és négyes blokk megépítését. A két új, 440 megawatt teljesítményű blokkot a tervek szerint 2012-ben indítják majd be.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.