Nagyvilág

Trükkösen álcázta magát a Times Square-i merénylő

Gépkocsiban hagyott lakáskulcs, alvázszám és mobiltelefon buktatta le a Times Square-i merénylőt, akit percekkel a felszállás előtt rángattak le az FBI nyomozói egy Dubajba tartó gépről. A márkás napszemüveg mögött rejtőzködő pakisztáni származású amerikai férfi iskolapéldája annak, hogyan lehet látszólag észrevétlennek maradni az Egyesült Államokban.

Vásárolj Nissan Pathfinder típusú gépkocsit készpénzzel, ne kérj róla számlát, a tranzakcióról egy regisztrálatlan mobiltelefonról egyeztess, az autó azonosító számának eltüntetése után rakj rá lopott rendszámtáblát és sötétítsd el az ablaküveget. Íme, az amatőr álcázási technikák, amelyekkel Shahzad Faisal a Times Square-i merénylő egészen addig észrevétlen tudott maradni, ameddig hétfőn éjszaka egy Dubajba induló, már a kifutópálya felé mozgó gépről az utolsó pillanatban le nem szállították a szövetségi nyomozók.

Shahzad Faisal (fotó: AP)

Shahzad Faisal (fotó: AP)

Barack Obama és a nyomozócsoport vezetője bravúros teljesítményről és összehangolt csapatmunkáról beszél, New York polgármestere szerint azonban a puszta szerencsén múlt, hogy az FBI végül elfogta Shahzad-ot, aki szombat hajnalban gépkocsiba rejtett bombával próbált robbantani New York több tízezer embertől nyüzsgő legforgalmasabb pontján. Shahzad elfogása valóban „rutinfeladat” lett volna a nyomozóknak, mivel a fel nem robbant gépkocsi bizonyítékok sokaságával segítette az ügy felgöngyölítését, ráadásul a férfi minden megelőző lépésével „digitális újjlenyomatokat” hagyott maga után.

Füstölgő Nissantól a terrorlistáig

Szombat hajnalban a Times Square-en hagyott füstölgő Nissan Pathfinder típusú gépkocsihoz kiérkező nyomozók, látva, hogy a jármű azonosítására szolgáló számsort eltávolították az utastérből, a motornál található dupla számsor segítségével eljutottak az autó korábbi tulajdonosához. A hölgy elárulta, hogy a merényletkísérletet megelőzően körülbelül három héttel 1300 dollárért adta el a járművet egy fiatalembernek, aki készpénzzel fizetett. Az ügyletről semmilyen dokumentumot nem készítettek. A Nissant eladó hölgynek még megvolt a férfi telefonszáma, amely alapján a nyomozók beazonosították a merénylő személyét. Pontosan nem lehet tudni, hogy a regisztrálatlan mobilszám segítségével a kormány milyen módon jutott el Faisal Shahzad nevéhez, de a számot több adatbázison is végigfuttatták. Szakértők szerint a mobiltelefon pillanatnyi elhelyezkedése is könnyen beazonosítható, mivel a készülék folyamatosan kapcsolatban áll a hozzá legközelebb eső telefontornyokkal.

Shahzad és feleségének Peshawar-i házát, és Connecticut-i otthonát is átkutatták (fotó: MTI/EPA)

Shahzad és feleségének Peshawar-i házát, és Connecticut-i otthonát is átkutatták (fotó: MTI/EPA)

A nyomozók a híváslista alapján kiderítették, hogy a gépkocsi vásárlásának napján Shahzad Pakisztánba telefonált illetve onnan fogadott hívásokat, valamint egy Pennsylvaniai tűzijáték üzlettel is felvette a kapcsolatot.

A “Wall Streeten dolgozott”

Az események hétfőn vettek drámai fordulatot, amikor a nyomozók felkérték az amerikai belügyminisztériumot, hogy Faisal Shahzad nevét vegyék tiltólistára az Egyesült Államok területén. 12:34 perckor a belügyminisztérium elektronikus értesítést küldött az összes légitársaságnak, köztük az Emirates-nek, melyben kéri a tiltólista azonnali frissítését. Délután fél ötkor újabb információt, Shahzad útlevélszámát is elküldték a légitársaságoknak.

Az Emirates illetékese bizonyára nem ellenőrizte a listát, mivel 18:30-kor Shahzad, útban a Kennedy repülőtér felé, telefonon jegyet tudott foglalni Pakisztánba, Dubai átszállással. A férfi 19:35-kor érkezett a helyszínére, ahol készpénzzel fizetett és átvette a beszállókártyáját. Így történt, hogy Shahzad minden további nélkül átjutott a biztonsági ellenőrző pontokon csaknem hat órával azt követően, hogy a neve felkerült az Egyesült Államok terrorlistájára.

A férfi már valószínűleg kényelembe helyezte magát a repülőgépen, amikor harminc perccel a felszállás előtt a légitársaság végre összevetette a becsekkolt utasok névsorát a tiltólistával és visszafordította a kifutópályára gördülő gépet.

A nyomozók ekkorra már bejutottak Shahzad Connecticut-i lakásába is azzal a lakáskulccsal, amelyet a robbanószerekkel teli Nissanban hagyott a Times Square-en. A házhoz kiérkezve a nyomozók a merénylő szomszédjának vallomását is rögzítették. A hölgy beszámolója alapján Shahzad minden reggel korán kelt és „a Wall Streeten dolgozott”. Mindig is furcsa volt, napközben soha nem jött ki a lakásból – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik