Nagyvilág

Jövő héten újabb hamufelhő érhet fölénk

Vasárnapig biztosan nem éri el Magyarországot az izlandi vulkánból felszálló hamufelhő az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint.

Darányi Mariann meteorológus elmondta: a hét végéig Észak-Európa fölött északias áramlásra lehet számítani, ami dél-délnyugat felé szállítja a hamufelhőt, míg Magyarországon ezzel ellentétes irányú áramlás várható.

Hozzátette: a legrosszabb forgatókönyv szerint a csökkent koncentrációjú vulkáni por legkorábban hétfőn érheti el Dél-Európát, illetve Magyarország déli szomszédait.

A brit légtérben szerdán délután 19 óráig tíz repülőteret, illetve azok légterét zárták le vulkáni hamufelhő miatt. A brit légiközlekedési hatóság tájékoztatása szerint pedig még további öt skót várost érinthet a korlátozás. A skót és az északír légtér zárlata miatt pedig nem közlekednek az oda irányuló járatok sem – mondta Szilágyi Károly, a Budapest Airport szóvivője.

Az európai légiközlekedés április 15-én omlott össze szinte teljes egészében, miután az izlandi Eyjafjallajökull vulkánból kiáramló hamu beborította a kontinens feletti légtér nagy részét.

A kitörés miatt korábban elrendelt, közel egy hétig tartó európai légtérzár legfőbb kárvallottjai az utasok mellett a légitársaságok, az utazási irodák és a szállodák voltak, de azok a vállalatok is rosszul jártak, amelyek nem kapták meg időben a termelésükhöz szükséges alkatrészeket, illetve amelyek termékeiket nem tudták eljuttatni megrendelőikhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik