Nagyvilág

Ítéletidő pusztított a francia Riviérán

Cannes és Nizza polgármestere szerdán kezdeményezte, hogy a francia kormány nyilvánítsa természeti katasztrófa sújtotta övezetté a francia Riviéra partjait, ahol előző nap az orkán tombolt.

Alig egy héttel a cannes-i filmfesztivál megnyitója előtt a tengerparti város híres sétánya, a Croisette romokban hever: a szállodasor parti létesítményeit és az éttermeket teljesen tönkretette kedd délután a viharos tenger, valamint Nizza hat kilométer hosszú partszakaszán, ahol egy hete indult el a turistaszezon, szintén óriási károkat okozott. Személyi sérülés azonban sehol nem történt.

A polgármesterek elmondása szerint a helyiek évtizedek óta nem láttak ekkora hullámokat. Ráadásul az évnek ebben az időszakában teljesen szokatlan a viharos időjárás az Azúr-parton. A vihar olyan hirtelen érkezett, hogy az előjelzések ellenére a legtöbb helyen egyszerűen nem maradt idő a napernyők és a nyugágyak begyűjtésére.

David Lisnard, Cannes polgármestere több millió euróra becsülte a károkat. Elmondása szerint jelenleg mindent a vihar által felkavart homok borít: a kikötő, annak parkolója és a filmfesztivál épülő létesítményei, valamint húsz parti étterem tönkrement. Az orkán erejű szél és a hullámok több gépkocsit is felborítottak.

A károk felmérése és a helyreállítás szerda reggel már megkezdődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik