Nagyvilág

Felgyújtottak egy mecsetet

Ismeretlen tettesek felgyújtottak egy mecsetet kedd hajnalban a megszállt Ciszjordániában, egy zsidó telep közelében - közölte az izraeli hadsereg rádiója.

A Nábluszhoz közeli palesztin település, Libban es-Sarkíja mecsete teljesen kiégett. A mecset egyik tisztviselője – bár nem látta a tetteseket – zsidó telepeseknek tulajdonította a bűncselekményt, a falut ért korábbi incidensekből kiindulva, amelyekben a támadók terményeket és olajfákat tettek tönkre.

Az izraeli hadsereg ciszjordániai parancsnoksága vizsgálatot indított a támadás ügyében; ez az elmúlt hónapokban már a sokadik olyan cselekmény, amely akadályozhatja a másfél éve megszakadt közel-keleti béke-erőfeszítések felújítását.

Legutóbb április 14-én a Havara palesztin faluban lévő muzulmán templomot gyalázták meg ismeretlenek: a mecset falára Dávid-csillagot rajzoltak, és héber betűkkel írták fel Mohamed próféta nevét.

Az Izrael által az 1967-es háborúban megszállt, később annektált Ciszjordániában mintegy félmillió, többnyire ortodox vallású zsidó telepes él. A Náblusz közelében élő telepesek is azt hangoztatják, hogy bibliai kötelékek kötik őket a területhez. A jellemzően dombtetőn létesült telepek palesztin beszámolók szerint folyamatosan terjeszkednek. A nagyhatalmak illegálisnak tartják ezeket, s úgy tekintenek rájuk, hogy akadályát képezik mindenfajta izraeli-palesztin békemegállapodásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik