Külföld

Elzavarnák a gyerekeiket az olaszok

admin
admin

2010. 05. 04. 07:40

Egyre gyakrabban fordulnak bírósághoz az olasz szülők nagykorú gyermekeiknek a családi fészekből való eltávolítására. Jogi segítséget kérnek a mama szoknyájától elszakadni nem tudó óriásbébik is.

“Bírói ítélet mondja ki, hogy 38 éves fiunk önállósodjon. Elegünk van belőle. Szedje a holmiját, és költözzön el otthonról” – ezzel a segélykéréssel fordult az Adico fogyasztóvédő egyesülethez egy hetven év feletti nyugdíjaspár Veneto tartományban.

Általános iskolai tanárként dolgozó gyermekük még nem repült ki a családi fészekből. Arra hivatkozik, nem keres eleget ahhoz, hogy saját lakást béreljen. Idős szülei viszont nem kívánnak az örökkévalóságig vele együtt maradni. A fiát semmirekellőnek tartó apa azt akarja, a bíróság tegye ki gyermekét a szülői lakásból. “Márciusban csak Venetóban ez volt a harmadik család, mely bírósághoz fordult az óriásbébikkel szemben”- nyilatkozta az Adico ügyvédje, Andrea Campi.

A fogyasztóvédelmi egyesülettől több ezer szülő kért már jogi tanácsadást arra, hogyan tegye utcára felnőtt gyerekeit. A köldökzsinórt elvágni nem akaró inkább negyven, mint harminc évesek olasz neve bamboccioni. “A generációk együttélése tradíció Olaszországban, de a gazdasági válság teremtette nehézségekben a szülők türelme elfogyott”- magyarázta az elmérgesedett szülő-gyerek harcot az Adico szakértője.

A fordítottjára is akad példa: egy negyven éves “kislány” is az Adicóhoz ment segítséget kérni szülei ellen. Apja, anyja az olasz polgári törvénykönyv 432/b. cikkelye alapján akar megválni tőle. Ezt eddig a házastársak használták egymás távol tartására, most a szülők kérik ugyanezt a lányuktól való szabadulásra. Részmunkaidőben dolgozom, nem tudom eltartani magam – állítja a lány. Nem bírjuk az örökös követelődzést, nem tudunk tovább alkalmazkodni – replikáznak a hetven éves szülők.

Januárban törvényt javasolt a 18 éven felettiek otthonról való elzavarására a római kormány innovációs minisztere, Renato Brunetta. Róla azóta kiderült, hogy harminc évesen még a mamája vetette meg az ágyát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.