Nagyvilág

Büntetlenséget kaphatnak a thaiföldi tüntetők

Ha sikerül megegyezni a thaiföldi belpolitikai válság békés megoldásában, akkor a kormány és az ellenzéki tüntetők képviselői tárgyalni fognak arról a lehetőségről, hogy a vörös ingesek közkegyelemben részesüljenek.

A vörös ingesek vezetői jelenleg azon tanakodnak, hogy milyen választ adjanak Abhiszit Veddzsadzsiva kormányfő válságkezelő forgatókönyvére, amely bizonyos feltételek teljesülése esetén november 14-re előre hozott parlamenti választásokat helyez kilátásba.

A nyilatkozó szerint noha a tüntetők megsértették az egy hónapja bevezetett rendkívüli állapot rendelkezéseit, tárgyalnak velük az amnesztia kérdéséről, hogy nyugodtan hazatérhessenek. A kormány meg akarja teremteni a kedvező légkör feltételeit, és véget akar vetni a tüntetéseknek – mondta a névtelenséget kérő személy, hozzáfűzve, hogy a részleteket később tárgyalják meg, és ezek egyike az amnesztia kérdése.

A Bangkok Post című angol nyelvű újság keddi számában arról számolt be, hogy a kormány elvileg csak a tüntetőket szándékszik közkegyelemben részesíteni, azokat viszont nem, akiket a rendőrség súlyos törvénysértés miatt keres.

A többségükben Thaiföld északi-északkeleti vidékéről érkezett demonstrálók – akik Thakszin Sinavatra volt kormányfő hívei – eddig ragaszkodtak ahhoz, hogy 30 napon belül oszlassák fel a parlamentet, és legfeljebb 60 napon belül tartsanak új választásokat.

A vörös ingesek két hónapja megszállva tartják Bangkok üzleti negyedét. A megmozdulásaik következményeként kirobbant erőszakos összecsapásokban legalább 27 ember meghalt, hozzávetőleg ezren pedig megsebesültek. A társadalom éles megosztottsága nyomán egyes elemzők már a polgárháború lehetőségét sem zárták ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik