Nagyvilág

A meteorológusok miatt zuhant le a lengyel elnök gépe?

A lengyel katonai meteorológusok tudtak a Szmolenszk térségében április 10-én uralkodó rossz időjárási viszonyokról, de nem értesítették erről a Lech Kaczynski gépének személyzetét.

Az elnöki gép pilótái utoljára a reggel 5 órai állapotokra vonatkozó – már idejétmúlt – jelentést kapták meg, mielőtt felszálltak a varsói Okecie katonai repülőtérről.

Az elnöki különgép 96 emberrel a fedélzetén a nyugat-oroszországi Szmolenszk katonai repülőtere közelében zuhant le leszállás közben, közép-európai idő szerint röviddel 9 óra előtt. A katasztrófát senki sem élte túl.

A lengyel katonai és kormánygépek tájékoztatásáért a lengyel katonai meteorológiai központ a felelős.

Az orosz Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK) képviselői lengyel szakértőkkel együtt az Egyesült Államokba utaztak, hogy amerikai kollégáikkal közösen tanulmányozzák a Lech Kaczynskit szállító TU-154-es gép katasztrófáját – jelentette be a MAK kedden.

Az orosz és lengyel szakértők az amerikai repülésbiztonsági hatóság (NTSB) szakértőivel tanulmányozzák a két épen maradt rendszert: a földközelséget jelző automatát és a fedélzeti navigációs rendszert a gyártó vállalatoknál – mondta el szervezet szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik