Nagyvilág

New Yorknak még nincs bizonyítéka

A rendőrségnek nincs olyan bizonyítéka, amely alátámasztaná azt az állítást, hogy pakisztáni tálibok állnak a hét végi New York-i merényletkísérlet mögött.

Raymond Kelly New York-i rendőrfőkapitány közlése szerint jelen pillanatban nem lehet tudni, hogy a merényletkísérlet összefüggésbe hozható-e iszlamista szervezetekkel vagy pedig belföldi szálai van az esetnek. pp

A környékbeli térfigyelő kamerák felvételein látható egy negyvenes éveiben járó férfi, aki a merénylet színhelyétől fél háztömbnyire levetette, és táskájába tette sötét színű ingét. Kelly szerint nem világos, hogy ennek bármi köze van-e a robbantási kísérlethez.

Szombat este rendőrök pokolgépet találtak a New York-i Times Square-en egy parkoló terepjáróban. A robbanószerkezetet a tűzszerészeknek sikerült hatástalanítani.

Egy iszlamista honlap azt állította, hogy pakisztáni tálibok vállalták magukra a merényletkísérletet, s a támadást megtorlásnak szánták két iszlamista vezető, al-Bagdádi és al-Muhádzsir, illetve muszlim mártírok megöléséért.

Amerikai szakértők kétkedve fogadták az iszlamista honlap bejelentését, mivel szerintük a Times Square-n parkoló gépkocsiban talált pokolgépet “dilettánsok” készítették.

A The New York Times értesülései szerint rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei vizsgálnak egy hívást, amely a 911-es segélyhívóra érkezett be. A betelefonáló azt mondta, hogy a Times Square-n történt eset csak elterelő akció volt, s hamarosan egy nagy robbanás következik be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik