Nagyvilág

Lista készült a “sajtószabadság ragadozóiról”

40 névből álló listát mutatott be a Riporterek Határok Nélkül (RSF) szervezet az újságírók munkáját leginkább veszélyeztető vezetőkről hétfőn.

“Mindenhatók, veszélyesek, erőszakosak és a törvény felett állnak” – írja az RSF hozzátéve: “A sajtószabadság ragadozóinak hatalmuk van arra, hogy cenzúrázzanak, bebörtönözzék, elrabolják, megkínozzák vagy rosszabb esetben megöljék az újságírókat”.

A negyvenes listán 17 elnök és több kormányfő szerepel, köztük Hu Csin-tao kínai, Mahmúd Ahmedinedzsad iráni, Paul Kagame ruandai, Raúl Castro kubai és Vlagyimir Putyin orosz vezetők. Először került fel a felsorolásba Omar molla, az afganisztáni tálibok vezetője, “akinek befolyása Pakisztánra is kiterjed, és a szent háborúja a sajtót is célozza”.

Ám nem csak vezetőket, hanem szervezeteket is megemlít az RSF, és nem maradhattak le a Fülöp-szigeteki magánhadseregek sem, főként azután, hogy az ázsiai szigetország déli részén egy tavaly novemberi támadásban egyszerre 30 újságíróval végeztek. A fegyveres csoportok közül a kolumbiai FARC, a baszk ETA szintén helyet kapott a listán, sőt még az olasz maffia is rajta van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik