Nagyvilág

Újabb merénylet Afganisztánban

Egy út szélén elhelyezett bomba eltalált egy kisbuszt vasárnap Kelet-Afganisztánban, több ember halálát okozva.

Afgán hivatalos források szerint idén növekszik a polgári áldozatok száma.

Helyi idő szerint vasárnap este történt a merénylet a tálib felkelők által ellenőrzött Paktia tartomány Zurmat körzetében. Hivatalos források nem közöltek adatot az áldozatokról, de egy szemtanú hét holttestet és 14 sebesültet számolt meg, és elmondta, hogy az áldozatok zömében nők és gyermekek.

Szintén vasárnap az afgán belügyminisztérium közölte, hogy március 21. és április 21. között 173 polgári személy esett az erőszakos cselekmények áldozatául, ami 30 százalékkal több, mint a tavalyi hasonló időszakban regisztrált adat. A minisztérium összegzése nem tért ki arra, hogy kik voltak felelősek a veszteségekért.

A közelmúltban nyilvánosságra hozott amerikai hivatalos adat a legutóbbi negyedévről szintén a civil halottak számának emelkedését jelentette.

Az ENSZ szerint ugyan a polgári lakosságot ért támadások nagy része mögött a tálibok állnak, de az amerikai és nemzetközi erők se vétlenek, ami igen kényes kérdéssé teszi a Kandahárban tervezett nyári hadművelet fogadtatását. Az amerikai stratégia szerint az offenzívát nagy számú csapatokkal hajtanák végre, kifüstölnék rövid idő alatt a tálibokat, teret adnának az afgán kormányzatnak és különféle fejlesztési projektekkel igyekeznének megnyerni a félmilliós lakosság bizalmát.

Az afganisztáni közfelháborodás nyomán Stanley McChrystal tábornok, az amerikai erők parancsnoka tavaly szigorított a hadműveleti előírásokon a polgári lakosságot is veszélyeztető támadásokban. Ezzel együtt kérdéses, milyen fogadtatásra számíthat az Afganisztánba készülő 30 ezer fős utánpótlás, amellyel a Nyugat végső csapást akar mérni a déli tartományokban aktív tálibokra. Hasonló nagyszabású műveletek már a közelmúltban is tiltakozásokat váltottak ki a lakosság körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik