Nagyvilág

Terrorcselekmény a New York-i robbantási kísérlet

Terrorcselekménynek nevezte a helyi idő szerint szombat este a manhattani Times Square-en meghiúsított robbantási kísérletet New York állam kormányzója.

A pokolgépet tartalmazó parkoló terepjárót a rendőrök a New York-i Times Square-en helyi idő szerint szombat este találták, és még azelőtt hatástalanították, hogy az működésbe lépett volna.

“Szerencsére nem esett baja senkinek, így a városi, az állami és a szövetségi hatóságok teljes figyelmüket annak szentelhetik, hogy felelősségre vonják ennek a terrorcselekménynek az elkövetőit” – állt David Paterson kormányzó közleményében.

Megnyitották a Times Square-t

Miután a szakértők megbizonyosodtak róla, hogy a robbanószerkezet nem léphet működésbe, elszállították a járművet, és ezután ismét megindulhatott a forgalom a turisták körében népszerű negyedben.

Hatalmas tüzet okozhatott volna

A pokolgéppel az elkövetők célja az lehetett, hogy hatalmas tüzet okozzanak – mondta újságíróknak Raymond Kelly, a New York-i rendőrség (NYPD) vezetője.

A szakértők a lezárt és kiürített Times Square-en átvizsgálták a terepjárót, és megbizonyosodtak róla, hogy az abban elrejtett robbanószerkezet nem léphet működésbe.

A járművet hamarosan elszállítják, és még alaposabb vizsgálatnak vetik alá. Az autóban megpróbálnak DNS-nyomokat és ujjlenyomatokat rögzíteni – tette hozzá a rendőrfőkapitány.

Időben észrevették

Halálos támadást sikerült meghiúsítani New Yorkban éber járókelőknek és a biztonsági hatóságoknak köszönhetően – jelentette be Michael Bloomberg, New York polgármestere vasárnapi sajtótájékoztatóján, aki szerint szerint az eset nagyon könnyen véres eseménnyé válhatott volna.


Egyelőre nem tudni, hogy ki állhat a robbantási kísérlet mögött. “Nem tudjuk, hogy ki és miért tette, de a bomba jellegéből úgy tűnik, hogy amatőr módon készült.” – mondta Michael Bloomberg.

Raymond Kelly New York-i rendőrfőkapitány elmondta: három propángáztartályt, két ötgallonos (19 literes) benzines kannát, tűzijátékokhoz használt petárdákat, két, elemekkel ellátott ébresztőórát és vezetékeket találtak az autóban. Ezenkívül eltávolítottak a járműből egy fegyvertároló széfre emlékeztető zárt fémdobozt is, amelyet a tűzszerészek egy biztonságos helyen fognak felrobbantani.

Gyanús volt az autó

Először egy utcai pólóárus – egy vietnami veterán – figyelt fel helyi idő szerint este fél 7 körül a gyanús terepjáróra, egy sötétzöld Nissan Pathfinderre, amely üresen állt a 45. utca és a Hetedik sugárút sarkán, viszont járt a motorja.

Az árus szólt egy lovas rendőrnek, aki észrevette, hogy füst és lőporszag árad a jármű hátsó részéből. Azonnal erősítést kért, terrorelhárítók, tűzoltók, mentők érkeztek a helyszínre.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

A hatóságok lezárták és kiürítették a turistalátványosságnak számító, számos színháznak otthont adó zsúfolt tér környékét a 43. és a 48. utca, illetve a 6. és a 8. sugárút között. A közúti forgalmat elterelték, járókelőket sem engedtek a helyszínre. Kiürítettek több lakóházat és irodaépületet.

Nem először fordult elő

Barack Obama elnök, akit valamivel este 11 óra előtt értesítettek, elismeréssel szólt a New York-i rendőrség “gyors reagálásáról”. Az amerikai elnök arra kérte terrorellenes tanácsadóját, John Brennant, hogy biztosítsa a New York-i rendőrséget a szövetségi kormány támogatásáról.

Tavaly december végén is kiürítették rövid időre Times Square környékét egy parkoló zárt kisteherautóban hagyott gyanús csomag miatt, de akkor a riadó vaklármának bizonyult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik