Nagyvilág

Tucatnyi kalózt fogott el az EU

Tucatnyi kalózt fogott el szombaton a szomáliai partoktól mintegy 800 kilométerre keletre az európai uniós haditengerészeti erő (EU NAVFOR) egyik járőröző hajója.

Újabb sikeres akciójáról az EU NAVFOR az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében számolt be. E szerint az uniós haditengerészeti erő egyik svéd járőröző repülőgépe péntek este fedezte fel a kalózok egy hajóból és két kisebb gyorscsónakból álló csoportját, s a haderő parancsnoka, Jan Thörnqvist ellentengernagy a francia FS Tonnerre hadihajónak adott utasítást a tengeri rablók elfogására.

A Mistral osztályú francia helikopterhordozó szombat hajnalban azonosította a célpontot, és egy helikoptert vetett be ellene. Amikor a kalózok rájöttek, hogy értük jönnek, fegyvereket és a támadásaikhoz használt létrákat dobáltak a vízbe, de a helikopter legénysége mindezt videóra vette.

Az FS Tonnerre tengerészei átvizsgálták a bálnavadász hajónak álcázott vízi járművet, lefoglalták a kalózkodás maradék bizonyítékait, és őrizetbe vették a fedélzeten lévő 11 gyanúsítottat. A kalózok báziskétn szolgáló hajóját elsüllyesztették, két csónakjukat pedig a fedélzetre emelték.

Az EU NAVFOR múlt szombaton és vasárnap is fogott el kalózokat a szomáliai partok közelében. Az uniós flottacsoport Atalanta műveletének fő feladata, hogy a Világélelmezési program (WFP) keretében humanitárius segélyt szállító kereskedelmi hajók útját biztosítsa, vagy az Afrikai Unió szomáliai misszióját (AMISOM) kísérje. Műveletük célja emellett az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceánon haladó veszélyeztetett hajók védelme, a kalózkodás elleni küzdelem és a partközeli halászati tevékenység ellenőrzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik