Nagyvilág

Súlyosbodnak az olajkatasztrófa következményei

Az amerikai hatóságok újabb tengeri olaj-, illetve gázkitermelő platformokat zárhatnak be a Mexikói öbölben a további katasztrófák megelőzésére - jelentette be szombaton az amerikai bányahatóság (MMS) egyik szóvivője.

Washingtonban közben arról tájékoztattak: Barack Obama amerikai elnök vasárnap a súlyos környezetszennyezés helyszínére látogat, hogy személyesen tájékozódjék a környezeti katasztrófáról, az elmúlt évtizedek legnagyobb, az Egyesült Államokat fenyegető olajszivárgásról. A hét végén egyébként az Obama-kormány több tagja is a szennyezés fenyegette körzetbe érkezett.

Továbbra is naponta mintegy ötezer hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlik a Mexikói-öbölbe abból a British Petroleum (BP) brit olajtársaság tulajdonában lévő mélytengeri kútból, amelynek úszó olajfúrótornya múlt csütörtökön süllyedt el. Évtizedek óta ez lehet a legnagyobb olajfolt, amely az Egyesült Államokat fenyegeti. Az amerikai parti őrség becslése szerint április 20-a óta több mint hatmillió liter kőolaj ömlött a tengerbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik