Nagyvilág

Pokolgépes merénylet egy mogadishui mecset ellen

Két pokolgép robbant egymás után szombaton a szomáliai főváros egyik mecseténél, s kórházi források szerint legalább 39 ember meghalt, továbbá sok hívő megsebesült.

A merényleteket a Bakara piacon lévő mecset ellen követték el, nem messze attól az imahelytől, ahol kedden egy akna robbanása egy embert megölt.

A piac Mogadishu élénk forgalmú körzetében van, amelyet az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez is kötődő as-Sabab iszlamista milícia és a Hizbul Islam lázadó szervezet fegyveresei ellenőriznek. Az Abdalla Shideye mecsetben az as-Sabab milícia vezetői gyakran tartanak beszédeket.

Az as-Sabab egyik parancsnoka, Mohamed Ibrahim Bilaal szerint a robbantásokban több mint hetven ember sebesült meg. Az as-Sabab fegyveresei a detonáció után azonnal körbezárták a mecsetet.

Egyelőre nem lehet tudni, kik állhatnak a mogadishui pokolgépes merényletek mögött, helyi források feltételezése szerint valószínűleg a kormány megdöntésére törekvő lázadó csoportok egymás közötti vetélkedése magyarázhatja a pokolgépes merényleteket. Egyes szemtanúk nem zárják ki, hogy a szombati merénylet célpontja Fuad Mohamed Khalaf (más néven Fuad Shongole), az as-Sabab vezetője lehetett.

Mohamed Ibrahim Bilaal parancsnok tájékoztatása szerint “Fuad sejk a kezén megsebesült” a robbantásos merényletek következtében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik