Nagyvilág

A munka ünnepére időzítette az államosítást Morales

Evo Morales bolíviai államfő szombaton bejelentette, hogy államosított négy áramszolgáltató céget, köztük a francia GDF Suez helyi leányvállalatát, hogy tovább erősítse az ország gazdasága feletti állami ellenőrzést.

A lépésre vonatkozó rendeletet Morales május 1-jén, a munka ünnepére időzítve írta alá az egyik áramszolgáltató központjában, s a bejelentést követően a rendőrség azonnal megszállta az érintett vállalatok központjait.

A rendőrség szóvivője szerint a bolíviai tulajdonú Elfec és Valle Hermoso cégek, valamint az 50 százalékban francia (GDF Suez) érdekeltségű Corani és a brit Ruelec PLC leányvállalataként működő Guaracachi energetikai cégek kerültek állami kézbe.

Bolívia baloldali elnöke nyilatkozatában azt mondta, hogy mostantól kormánya ellenőrzi immár a villanyáram-termelés 80 százalékát a szegény andoki országban, de a szektor egészének állami kézbe vételére fog törekedni.

Morales még 2006-ban államosította a bolíviai gazdaság szénhidrogén-ágazatát, 2008-ban pedig a telefontársaságokat, és mindkét lépés bejelentését a mostanihoz hasonlóan május 1-jére időzítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik