Nagyvilág

Mészároltak a kurd felkelők

Kurd felkelők legalább négy katonát megöltek, hét másikat pedig megsebesítettek hajnalban, Törökország keleti részén, miután lecsaptak a hadsereg egyik előretolt állására.

A hatóságok beszámolója szerint ez a támadás volt az elmúlt hónapok legsúlyosabb akciója török katonák ellen. Ráadásul a Tunceli tartományban végrehajtott rajtaütésben az egység parancsnoka is életét vesztette.

Törökországban a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 1984-ben kezdett fegyveres harcot az önálló kurd államért, amelyről időközben lemondott, de kulturális jogokat és helyi önkormányzatokat követel a többségében kurdok lakta, délkelet-törökországi kurd területek számára. A harcokban mintegy 40 ezren veszítették életüket. A PKK tavaly áprilisban bejelentette, hogy határozatlan időre leteszi a fegyvert.

Miután azonban a Demokratikus Társadalomért (DTP) nevű kurd pártot decemberben betiltották, a PKK kilátásba helyezte a fegyveres harc felújítását, mert a szervezet vezetése úgy ítéli meg: a legfontosabb törökországi kurd párt törvényen kívül helyezésével Ankara lerombolta a politikai megoldás alapját.
A török alkotmánybíróság azzal az indoklással tiltotta be a DTP-t, hogy kapcsolatokat ápol a PKK-val. Utóbbit az Európai Unió és az Egyesült Államok – Ankarához hasonlóan – terrorista szervezetként tartja nyilván.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik