Nagyvilág

Bevándorlók százait kapták el Amerikában

Csaknem 600 körözött illegális bevándorlót fogott el a rendőrség az Egyesült Államok délkeleti részén végrehajtott eddigi legnagyobb rajtaütésben - közölte az amerikai határrendőrség.

A háromnapos razzia során olyan illegális bevándorlókat vettek őrizetbe, akiket az Egyesült Államokban elkövetett bűncselekményekért ítéltek el.

Így a rendőrség 544 férfit és 55 nőt állított elő Florida, Georgia, Alabama, Louisiana, Mississippi, Arkansas, Dél-Carolina és Tennessee szövetségi államokban, valamint Puerto Ricóban, az Egyesült Államok társult államában. A többségük latin-amerikai származású, közülük 295 pedig mexikói állampolgár.

A razziát pont abban az időszakban tartották, amikor éles vita bontakozott ki az Egyesült Államokban az illegális bevándorlókat sújtó új arizonai bevándorlási törvényről. Ugyanis az április 23-án kihirdetett jogszabály felhatalmazta a rendőröket arra, hogy bárkit ellenőrizzenek akiről feltételezik, hogy illegális bevándorló. A törvény bírálói szerint ezzel törvényesítenék azt a gyakorlatot, hogy valakit az arcvonásai miatt ellenőriznek.

Jan Brewer arizonai kormányzó pénteken kihirdette a törvény módosított változatát, amely állítása szerint egyértelművé teszi a jogszabály vitatott részeit. Az arizonai törvényhozás által csütörtökön megszavazott, Brewer által pénteken aláírt módosítás fenntartja azt az elvet, hogy bárki ellenőrizhető, ha feltételezhető, hogy illegális bevándorló, de korlátozza a rendőrség jogosítványait e téren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik