Nagyvilág

Több mint egymilliárd ember éhezik a világon

A Föld több mint egymilliárd lakója éhínségben szenved az ENSZ szerint.

2009-re 105 millióval emelkedett az előző évhez képest az éhezők száma, amely ma már meghaladja az egymilliárdot – mondta Jacques Diouf, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója.

Ennek az egymilliárd embernek a többsége, mintegy 642 millió ember Ázsiában él, 265 millióan Afrikában, 42 millióan Latin-Amerikában és a karibi térségben, 15 millióan pedig a fejlett országokban.

A FAO főigazgatója az alultápláltság és az éhezés terjedését a gazdasági válsággal magyarázta, illetve azzal, hogy az utóbbi három évben csökkentek a befektetések a mezőgazdasági szektorba, és emelkedtek az élelmiszerárak. Kiemelte: a fejlődő országokban a családok jövedelmének fele az élelmiszerekre megy el, míg a fejlett országokban ez az arány csak 20 százalék.

Jacques Diouf figyelmeztetett: a fejlett országokban 70 százalékkal, a fejlődő államokban pedig 100 százalékkal kellene növelni a mezőgazdasági termelést ahhoz, hogy 2050-ben a Föld – akkorra már várhatóan a 9 milliárd főt is meghaladó – teljes lakosságát el lehessen látni elegendő élelmiszerrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik