Külföld

A pápa kiállt az állami beavatkozás mellett

admin
admin

2010. 04. 30. 17:30

Az "állami beavatkozás" mellett szállt síkra XVI. Benedek pápa a piacok logikájával szemben, azt ecsetelve, mennyire törékenynek bizonyult a jelenleg gazdasági rendszer és annak intézményei.

A katolikus egyházfő pénteken fogadta a Pápai Társadalomtudományi Akadémia XVI. plenáris ülésének résztvevőit. “A pénzügyi világválság megmutatta a jelenlegi gazdasági rendszer és a hozzá kapcsolódó intézmények törékenységét” – mondta a pápa a velük folytatott beszélgetés során.

Kifejtette, hogy álláspontja szerint a válság rávilágított annak a gondolatmenetnek a hibájára, miszerint a piac képes az önszabályozásra, nincs szükség állami beavatkozásra és nemzetközi erkölcsi ajánlásokra. Ez az eszme – a pápa meglátása szerint – azon a leegyszerűsítő koncepción alapul, amely a gazdasági életet az egyéni érdekek és profitszerzés által hajtott önszabályozó mechanizmusként fogja fel. Mint ilyen pedig, figyelmen kívül hagyja a gazdaság etikai vetületét – tette hozzá XVI. Benedek.

A pápa szavai egy olyan pillanatban hangzottak el, amikor Görögország példátlan mértékű gazdasági megszorításokat vezet be, cserébe az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi segítségéért. A cél az, hogy a GDP 14 százalékára rúgó államháztartási hiányt 2011 végéig 4 százalék körüli szintre mérsékeljék.

A hét elején kitört a pánik a piacokon, mert egyre többen és egyre inkább tartottak attól, hogy a görög válság átterjedhet az eurózóna más gyenge láncszemeire, például Portugáliára és Spanyolországra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.