Külföld

Az olajfolt elérte az USA partvidékét

admin
admin

2010. 04. 30. 06:49

Elérték a Mexikói-öbölben keletkezett olajszennyeződés első - egyelőre vékony - nyúlványai az Egyesült Államok déli partvidékét, a Mississipi folyó deltáját. Az olajtársaság tehetetlen, a Pentagon segítségét kérte.

Helyi idő szerint csütörtökön naplementekor olajfoltok jelentek meg a folyó déli ágánál, valamint hosszú olajcsíkok lebegtek a közelben a tenger vizén Louisiana állam közeli partjai mentén.

Az AP amerikai hírügynökség szerint évtizedek óta ez lehet az ország legnagyobb olajszennyeződése, amely elhomályosíthatja még az Exxon Valdez tankhajó 1989-es katasztrófája által okozott környezeti károkat is. Több száz hal- és madárfaj, egyéb tengeri élőlény kerülhet most veszélybe.

Az amerikai kormány közlése szerint naponta mintegy ötezer hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlik a vízbe a mélytengeri kútból, amely azután kezdett szivárogni, hogy a múlt héten csütörtökön elsüllyedt egy olajfúró torony, amelyet a British Petroleum (BP) üzemeltetett. A most naponta kiömlő olajmennyiség 200 ezer gallonnak felel meg. A zátonyra futott Exxon Valdez tartályaiból akkoriban 11 millió gallon nyersolaj folyt ki Alaszka partjainál.

A BP a Pentagon segítségét kérte

Az amerikai védelmi minisztérium segítségét kérte a Mexikói-öbölben keletkezett olajszennyeződés felszámolásához a British Petroleum (BP) olajtársaság: a BP a hadsereg által használt távirányítású tengeri robotokat és képalkotó berendezéseket szeretne kapni – közölte maga a vállalat.

A brit cég egyik tisztségviselője csütörtökön elmondta, hogy jobb minőségű berendezésekre lenne szüksége, mint amilyenek a kereskedelmi forgalomban kaphatóak.

Az amerikai kormány közlése szerint naponta mintegy ötezer hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlik a vízbe a mélytengeri kútból, amely azután kezdett szivárogni, hogy a múlt héten csütörtökön elsüllyedt a BP által üzemeltetett olajfúró torony.
David Hayes, a belügyminisztérium tisztviselője megerősítette: akár 90 napba telhet, amíg egy új nyomáscsökkentő szelepet helyeznek el a tengerfenéken az olajszivárgás leállítására.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.