Nagyvilág

Nem szedhetik rímbe az emberi jogokat

Nem engedélyezte az Európai Bizottság, hogy az Európai Unió alapjogi ügynöksége pályázatot írjon ki az EU alapjogi chartájának versbe foglalására.

A bécsi székhelyű ügynökség igazgatója, Morten Kjaerum azért indította el a költői kezdeményezést, hogy népszerűsítse a chartát, amely a Lisszaboni Szerződéssel nemrégiben az uniós joganyag teljes értékű része lett. Azt szerette volna, ha egy vállalkozó kedvű költő versbe foglalja az uniós lakosság alapvető jogait tartalmazó dokumentum cikkelyeit.

Viviane Reding, az Európai Bizottság e témáért felelős tagja azonban egy levélben – amely a sajtónak is kiszivárgott – nemtetszéséről tájékoztatta az igazgatót a kezdeményezéssel kapcsolatban, és utasította az ügynökséget, hogy vonja vissza a pályázatot, mert az nem méltó a charta szellemiségéhez. “A charta nyelvezete már most is kellően világos és közvetlen” – hangsúlyozta Reding, hozzátéve, hogy ilyenformán nem látja, mit nyerhetne az EU a tervezett pályázattal.

Arra is utasította az igazgatót, hogy az ügynökség ragaszkodjon szorosabban eredeti küldetéséhez, vagyis az emberi jogokkal kapcsolatos adatok és információk gyűjtéséhez, illetve elemzéséhez.

Egyes sajtókommentárok szerint Redinget az a megfontolás is vezethette döntésében, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában. Az uniónak ugyanis már van egy neves politikus költője, Herman Van Rompuy elnök, akiről közismert, hogy a japán haiku versforma elkötelezett rajongója, és maga is alkot ebben a műfajban.

A volt belga kormányfő műveiből nemrégiben jelent meg egy kötetre való Brüsszelben, de tavaly ősszel a spanyol-belga-magyar EU-elnökségi trióról is megemlékezett egy haikuban – utóbbi vers arról szólt, hogy három hullám tart a tengerpart felé, ahová egyszerre érkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik