Nagyvilág

A jogvédők nem tiltanák be a burkát

admin
admin

2010. 04. 30. 07:15

Elítélte az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet azt a belga képviselőházi döntést, amely megtiltja a muzulmán nők arcát elfedő hagyományos öltözet, a burka és a nikáb viselését nyilvános helyeken.

Az AI szerint a döntés “veszélyes precedenst” jelent, az arc eltakarásának teljes tilalma sértené a burkát, illetve nikábot viselő nők szólás- és vallásszabadságához való jogát. A csütörtökön megszavazott tilalom nem csupán a közintézményekre, hanem minden közterületre és a nyilvánosság számára elérhető helyre, így az utcára és az üzletekre is vonatkozik, és e tekintetben mindeddig egyedülállónak számít Európában. Kivételt jelenthetnek a nyilvános ünnepi rendezvények, azokat azonban előbb engedélyeztetni kell a helyi önkormányzatnál.

A törvény akkor lép életbe, ha a szenátus is megszavazza. Ez parlamenti vélekedések szerint júniusban vagy júliusban várható. A szabály megszegésének esetére 25 euró pénzbírságot vagy hét napi elzárást ír elő a törvény. A tilalom nem nevezi néven a burkát és a nikábot – az előbbi az egész testet elfedő viselet, az utóbbi pedig az arcot eltakaró kendő -, hanem azt mondja ki: ruházattal tilos az arcot részben vagy egészben úgy elfedni, hogy az már azonosíthatatlanná teszi azt.

Egyelőre nem lehet megítélni, hogy a törvény mekkora felzúdulást válthat ki az ország egyre növekvő lélekszámú – elsősorban Marokkóból, Algériából, Tunéziából érkezett – muzulmán lakossága körében. E hagyományos muszlim viseletet eddig is meglehetősen ritkán lehetett látni Brüsszelben.

A belga parlament képviselőháza akkor mutatott fel gyakorlatilag teljes nemzeti egységet a tilalom megszavazásában, amikor Belgium belpolitikai válságba süllyedt, szétesett a kormány, mert a flamandok és a vallonok nem tudtak megegyezni egymással egy nyelvileg vegyes választókerület kettéválasztásában.

A burka- és nikábviselési tilalmat egyfelől azzal a – liberálisnak mondott – érvvel támasztják alá, hogy ezek a viseletek a nő alávetettségét mutatják, és benne a nő “mozgó börtönben” van. Másfelől a terrorizmus ellen küzdő biztonsági szerveket zavarja, ha nem látják az elfedett muzulmán női arcot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.