Külföld

Clinton: Lehetséges a közel-keleti béke

admin
admin

2010. 04. 30. 07:08

További erőfeszítéseket kért Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az arab országoktól a palesztinok támogatása, az Izraelnek történő kéznyújtás és a térségbeli radikálisok felfegyverzésének beszüntetése érdekében, hogy ezzel előmozdítsák a közel-keleti békefolyamatot.

Clinton a befolyásos Amerikai Zsidó Tanács tagjai előtt helyi idő szerint csütörtökön Washingtonban mondott beszédében úgy vélte: határozott intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy az arab országok megmutassák Izraelnek, a palesztinoknak, valamint saját népüknek, lehetséges a (közel-keleti) béke, amely kézzelfogható eredményeket fog hozni.

Arra kérte Szíriát, szüntesse be a Hezbollah libanoni síita szervezetnek és a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalomnak a fegyverek szállítását. Az arab országokat felhívta, továbbra is támogassák, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök tárgyaljon Izraellel, valamint nyújtsanak több pénzügyi segítséget a működőképes palesztin intézményrendszer létrehozásához.

Az arab országok külügyminiszterei szombaton ülnek össze, s Clinton reményei szerint támogatják majd a félbeszakadt izraeli-palesztin béketárgyalások felújítását célzó amerikai javaslatot.
Az amerikai külügyminiszter szorgalmazta, hogy az arab országok nyújtsanak kezet Izraelnek, bizonyítsák, hogy véget ér a zsidó állam regionális elszigeteltsége.

Izraeltől Clinton azt várja, hogy tartsa tiszteletben a palesztinok jogos törekvéseit, szüntesse be a zsidó telepek építését, elégítse ki a gázai övezetben a humanitárius szükségleteket, és támogassa a Palesztin Hatóságnak a palesztin intézményrendszer kiépítését célzó erőfeszítéseit.

Barack Obama amerikai elnök szeretné elérni az izraeli-palesztin béketárgyalások felújítását, de erőfeszítései eddig eredménytelenek maradtak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.