Nagyvilág

Chávez twitterezésre biztatja Castrót és Moralest

Saját internetes sikerén felbuzdulva a Twitter közösségi mikroblog-szolgáltatás használatára hívta fel csütörtökön Hugo Chávez venezuelai elnök Fidel Castro veterán kubai vezetőt és Evo Morales bolíviai elnököt.

Miután hónapokig morgolódott amiatt, hogy a venezuelai közösségi oldalakat szocialista kormányának ellenfelei uralják, Chávez a héten maga is feljelentkezett a Twitterre, és nagy megelégedésére két nap leforgása alatt csaknem 120 ezer követőre tett szert.

“Ez sem kapitalista, sem szocialista, attól függ, hogy mire használják fel” – állapította meg Chávez a Twitter nyújtotta lehetőségeket méltatva, miután két üzenetet megosztott a saját @chavezcandanga oldalán. (A candanga a spanyol venezuelai dialektusában lázadó vagy erős jellemű személyt jelent.)

“Meghívom Evót és Fidelt” – jelentette ki Chávez, majd a bolíviai elnökhöz fordulva, akivel közösen keresett fel egy marhatenyészetet, így szólt: “Evo, fent vagy a Twitteren? Ha nem, akkor meghívlak!”

Morales és Castro Chávez szövetségese az Egyesült Államok latin-amerikai “imperializmusának” bírálatában.
Chávez 11 éves kormányzása alatt egyébként jelentősen felfutott az internet használata Venezuelában, különösen a szegények között. A hosszadalmas beszédeiről ismert elnököt sokan kinevették, amikor bejelentette, hogy csatlakozik a Twitterhez, amely 140 karakterben korlátozza az üzeneteket.

A venezuelai hatóságok egyébként őrizetbe vettek csütörtökön egy 29 éves férfit, aki Chávez meggyilkolására szólított fel az interneten. Tarek el-Aissami belügyminiszter szerint a férfit a kolumbiai határ közelében, Meridában fogták el. Számítógépeit és egyéb eszközeit lefoglalták.

“Halál Chávezre, zsarnokoktól mentes hazát!” – a belügyminiszter szerint így szólt a férfinak a világhálón köröztetett üzenete. El- Aissami a felhívást összefüggésbe hozta egy betiltott kolumbiai félkatonai csoporttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik