Külföld

Nem zárják le Malina Hedvig ügyét

admin
admin

2010. 04. 29. 09:45

Szinte biztos, hogy a választásokig nem zárják le Malina Hedvig ügyét. A csallóközi lányt 2006 augusztusában verték meg Nyitrán, mert magyarul beszélt. Mégis ellene folyik vizsgálat 2007 óta, hamis tanúzással és a hatóságok félrevezetésével vádolják - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön.

Malina Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica szerint most már kivárnak az illetékesek, és a folytatás a következő politikai felállástól függ. „Ezt az ügyet csak egyféleképp zárhatnák le, ha beismernék, hogy Malina Hedvig igazat mondott, ezt pedig nem tehetik. Sem presztízsből, sem azért, mert az ügy politikai alkuk tárgya, mindig az húzza elő, akinek érdeke fűződik hozzá” – véli Kvasnica.

Az ügy altatása – mutat rá az újság – a közelgő választásokon kívül két másik tényezővel is magyarázható. A főügyészség tavaly Peter Labast, az orvosi kar dékánját kérte fel, hogy dolgozzon ki új szakértői jelentést Malina Hedvig támadás utáni állapotáról, sérüléseiről. Tömören: a dékán dolgozata szerint Hedvig sérülései nem keletkezhettek úgy, ahogy ő állítja. A Labas-jelentéstől több, társszerzőkét feltüntetett orvos is elhatárolódott. Az orvosok szerint a dékán a „megfelelő” jelentésért cserébe a szocializmusban félbehagyott pozsony-rázsochy-i kórházkomplexum befejezését kérte, amelyben az orvosi kar oktatóközpontja is helyet kapna. Ezzel szeretné megkoronázni első dékáni megbízatását, és ismét indulna az idén decemberben esedékes dékánválasztáson.

A kormány ugyan április 14-én úgy döntött, hogy megvalósíthatósági tanulmányt dolgoztat ki a kórház befejezéséről, de az 570 millió eurós beruházás sorsa, amelyet a magánszféra bevonásával szeretnének megvalósítani, továbbra is kérdéses. Az eredmény Labasnak sem tetszik, a lap forrása szerint ezért nem hajlandó együttműködni az ügyészséggel.Ugyanakkor Dobroslav Trnka főügyész számára is kockázatos lehet a Malina Hedvig-ügy további élezése, mert idén az ő hétéves hivatali ideje is letelik.

Atörvény szerint még egyszer újraválasztható, de kellő politikai támogatás nélkül erre nyilván nincs esélye. A főügyészségi halogatás egyetlen hozadéka, hogy Malina Hedvig egyelőre viszonylag „nyugodtan” élheti az életét. A fiatalasszony ma már egy kétéves kislány édesanyja, második gyermekét júniusra várja – olvasható az Új Szóban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.