Nagyvilág

Molotov-koktél a prágai görög nagykövetségre

Molotov-koktélt dobtak csütörtökre virradó éjjel ismeretlen tettesek a prágai görög nagykövetség épületének kertjébe - közölte a prágai rendőrség.

Az eset éjfél után történt, amikor a diplomáciai képviselet már zárva volt, s az épületben senki sem tartózkodott – nyilatkozott Eva Miklíková, a prágai rendőrség szóvivője.

A prágai tűzoltóság megerősítette az esetet, megtoldva azzal, hogy az ismeretlen eredetű folyadéktól kigyulladt a kert száraz növényzete, de komolyabb kár nem keletkezett, mert a tüzet sikerült idejében eloltani. “Miután idegen állam felségterületéről volt szó, a tűzoltók nem léphettek be a kertbe, így a tüzet a kerítésen keresztül kellett eloltaniuk” – pontosította a helyzetet Pavlína Adamcová, a tűzoltóság szóvivője. Szerinte a tűz a nagykövetség bejárati ajtaját is elérte, s a keletkezett kár mintegy 20 ezer korona (212 ezer forint).

Az ügy indítékai egyelőre ismeretlenek, az esetet a rendőrség vizsgálja. Csehországban többezres görög kisebbség él, amely 1949-ben alakult ki, miután az akkori Csehszlovákia befogadta a polgárháború elől menekülő görögöket. A legutóbbi, 2001-es népszámláláskor mintegy 3200 személy vallotta magát görög nemzetiségűnek. A helyi viszonyok ismerői szerint azonban a Csehországban élő görögök száma ennek a duplája.

Nem kizárt, hogy az eset összefüggésben lehet Görögország jelenlegi gazdasági-pénzügyi gondjaival. Ez nagymértékben érdekli és foglalkoztatja a cseh közvéleményt, mert Görögország a csehek nyári kirándulásainak egyik legkedveltebb célpontja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik