Nagyvilág

Meghalt a magyar alpinista

Már nem keresik Várkonyi Lászlót, aki hétfőn tűnt el, amikor társával, Klein Dáviddal a Mount Everest megmászására készült. A szponzor már részvétet nyilvánított.

“Mélységes szomorúsággal vettük tudomásul Várkonyi László váratlan halálát.” – írja a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében a Dreher, amely az egyik főszponzora volt az expedíciónak.

A magyar hegymászó halálhírét eddig hivatalosan még nem jelentették be, de a Magyar Rádiónak sikerült elérnie a pekingi magyar főkonzult, aki nem tudott biztató hírekkel szolgálni. Lényegében befejezték a Himalájában eltűnt Várkonyi László keresését – mondta Sárközy Péter, aki szerint a mentőcsapatok nem látnak esélyt arra, hogy az egyik legtapasztaltabb magyar hegymászó még életben lenne.

Kiállítják a halotti bizonyítványt

Klein Dávid, aki túlélte a jégomlást, naplójában azt írta, hogy a helyi hatóságok ki fogják állítani a halálos balesetről szóló okmányt. Azért döntöttek így, mert több mint másfél nap után úgy vélik, nincs esély arra, hogy életben vagy holtan megtalálják. A mentés területén a jég nem stabil, életveszélyes, és az időjárás volt sem kedvező.

Klein Dávid még annyit közölt: “Lavinabaleset történt, jégomlás volt. Várkonyi László barátom meghalt, nekem szerencsém volt, a biztosítókötél megfogott.”

Dreher 24 Everest Expedíció

Klein Dávid és Várkonyi László oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül próbáltak meg a hegy északi oldalán a világ legmagasabb pontjára, a 8850 méteres Mount Everestre feljutni.

A csúcsot eddig több mint 4 ezerszer hódították meg, s ebből kevesebb mint 150-szer jártak sikerrel palack nélkül. A Várkonyi-Klein páros célja az Everest első magyar oxigénpalack nélküli megmászása volt. Az expedíció honlapján indulásuk előtt ezt írták: “Természetesen legeslegfontosabb +célkitűzésünk+, hogy az expedíció minden tagja élve, egészségesen hazatérjen!”

várkonyi lászló

1956-ban született és 1971-ben, 15 évesen kezdett el hegyet mászni. Bejárta a Magas Tátrát, a Kaukázust, a Pamír-hegységet, az Andokot és a Tien Shant, mielőtt figyelme a nyolcezresek világa felé fordult. Három nyolcezres megmászásában vett részt és kettőnek a csúcsára fel is jutott. Az oxigénpalack nélküli hegymászás magyar magassági rekordere. (2002 tavaszán az Everest nepáli normál útvonalán 8770 méterig jutott.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik