Nagyvilág

Arizonában rossz idők járnak a bevándorlókra

Éles vita bontakozott ki az Egyesült Államokban az illegális bevándorlókat sújtó új arizonai bevándorlási törvényről; az Obama-kormány vezető tisztviselői fenntartásaikat hangoztatják - hangzott el a Voice of America (VOA) rádió szerdai tudósításában.

Janet Napolitano belbiztonsági miniszter – Arizona egykori kormányzója – egy kongresszusi meghallgatáson kifejtette: félő, hogy a törvény végrehajtása el fogja vonni azokat a forrásokat, amelyeket a súlyos bűncselekményeket elkövető illegális bevándorlók kézre kerítésére fordítanak.

A Jan Brewer republikánus kormányzó által múlt pénteken aláírt törvény szerint bűncselekménynek számít illegálisan a szövetségi államban tartózkodni. A rendőröket kötelezni fogják: ellenőrizzék bármely személy státusát, ha feltételezhető, hogy illegális bevándorló. A legális bevándorlóknak pedig mindig maguknál kell majd hordaniuk regisztrációs okmányaikat.

Republikánus szenátorok közölték: Arizona azért döntött a szigorításról, mert a szövetségi kormány nem tudja megállítani az illegális bevándorlók áradatát, nem képes gátat szabni a kábítószer-szállítmányoknak, nem tudja biztosítani a déli állam mexikói határszakaszának védelmét. A republikánusok szerint a határ térségében élő arizonai lakosság attól tart, hogy a mexikói drogháború, az erőszak átcsaphat az Egyesült Államok területére.

John McCain arizonai szenátor, volt republikánus elnökjelölt, akinek a mandátumáról idén novemberben fognak szavazni a választók, kijelentette: Arizona polgárai tetteket akarnak látni. Rámutatott, hogy a törvény széles támogatottságot élvez a szövetségi államban.

Napolitano azt mondta a kongresszusi meghallgatáson: a kormány lépéseket tett a határvédelem erősítésére. Egyes hírek szerint az is felmerült, hogy pilóta nélküli repülőgépekkel pásztázzák a határszakaszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik